Костянтинівка: як відновлюється колишнє прифронтове село на Миколаївщині

Костянтинівка: як відновлюється колишнє прифронтове село на Миколаївщині

Костянтинівка Первомайської селищної громади була прифронтової з початку березня до 10 листопада 2022 року. За цей час пошкоджень і руйнувань зазнали житлові будинки та об'єкти інфраструктури. Станом на 14 квітня 2023 року в селі є водопостачання та електроенергія, люди відновлюють помешкання.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла староста села Ніна Стогній.

За словами староста села Ніна Стогній, загалом внаслідок російських обстрілів на території Костянтинівки було пошкоджено 25 будинків, поштове відділення та школа. Чи придатний освітній заклад для відновлення, буде визначено за результатами обстеження експертної комісії.

"Пошкоджений дах, вибиті вікна, двері, пошкоджена підлога, стінки в багатьох класах, пошкоджені меблі. Навколо школи було дуже багато сміття. Люди це все винесли, вимили, прибрали, вікна зашили", — розповіла Ніна Стогній.

До повномасштабної війни в селі проживали орієнтовно 400 людей. Після 24 лютого 2022 року більшість з них виїхали.

"Спочатку було людей 60, а коли почали стихати бойові дії, то люди почали повертатися до своїх домівок. І на сьогодні на території села проживає вже 172 людини, із них 25 дітей", — сказала Ніна Стогній.

У селі є водопостачання. Електроенергією забезпечені всі будинки крім одного, але й ця проблема вирішується, — говорить староста.

"Село негазифіковане, однак ми наприкінці минулого року — на початку 2023 року доставляли до всіх домогосподарств по два кубометри паливної деревини за державною програмою. Також таким важливим приємним моментом є автосполучення Костянтинівки з обласним центром. Тому що з січня невеличке маршрутне таксі курсує", — розповів начальник Первомайської селищної військової адміністрації Максим Коровай.

Очільник громади говорить, що продовжують забезпечувати гумдопомогою селян, водночас відновили роботу магазини, за необхідності люди отримують меддопомогу.

"Медичне обслуговування в Костянтинівці здійснюється виключно через Новомиколаївську амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Сімейна лікарка щотижня у п'ятницю приїздить. "Лікарі без кордонів" працюють", — сказав Максим Коровай.

Ігор живе в Костянтинівці. Чоловік каже, що з жахом згадує вечір першого квітня 2022 року, який застав у батьківській оселі. Орієнтовно о 18:00 годині поблизу будинку його бабусі, що розташований поруч, вибухнув російський снаряд.

"Почули вибухи. І почули такий глухий вибух. Ми побігли всі до підвалу ховатися. І потім десь за 30 хвилин вилізли і побачили, що тут був приліт", — згадує житель Костянтинівки Ігор.

Ігор каже, що місяць тому законсервувати будинок допомогли волонтери.

За словами Максима Коровая, також обстежений майже весь житловий фонд на наявність вибухонебезпечних предметів, перевіряють й сільськогосподарські угіддя.