ЄІБ схвалив виділення 20 млн євро на розвиток системи водопостачання в Миколаєві

ЄІБ схвалив виділення 20 млн євро на розвиток системи водопостачання в Миколаєві

Інвестиційну Програму розвитку муніципальної інфраструктури реалізують Мінрегіон спільно з Міністерством фінансів України в межах кредитної угоди з Європейським інвестиційним банком. 17 міст і комунальних підприємств по всій країні оновлюють системи централізованого теплопостачання, освітлення, водопостачання, каналізації та управління твердими відходами, а також підвищують енергоефективність громадських будівель.

Про це повідомляє Миколаївська міська рада.

Днями ЄІБ схвалив виділення додаткового фінансування у розмірі 20 млн євро на розвиток системи водопостачання та водовідведення в Миколаєві. Кошти спрямують на завершення процесу реконструкції та покращення систем водопостачання міста.

Наразі відновлюється тендерний процес та ведуться переговори щодо контракту, щоб забезпечити швидкий початок впровадження проєкту, який дозволить подолати нагальні проблем нестачі води, спричинені військовими діями, - повідомили в Представництві Європейського Союзу в Україні.

Поточні роботи включають реконструкцію водоочисних споруд у Миколаєві, реконструкцію та підвищення ефективності першої черги водопровідної насосної станції «Миколаївводоканалу» та будівництво сховища для довгострокового зберігання осаду на миколаївських очисних спорудах.

Основна мета проєкту – відновити міську інфраструктуру водопостачання та забезпечити миколаївців надійним чистим водопостачанням, а також відновити каналізаційні споруди. Старі водяні насоси на насосній станції водопостачання першої черги замінять на більш енергоефективні. Це і перехід на систему низьковольтного електропостачання, встановлення сучасних трансформаторів, заміна насосних агрегатів на енергоощадні сучасні насоси, встановлення частотних перетворювачів, нових силових кабелів, встановлення системи автоматизації.

Міський голова Олександр Сєнкевич подякував європейським партнерам за непохитну підтримку Миколаєва:

«Через війну наше місто ще гостріше відчуло нестачу і потребу у воді. Це лише посилило нашу рішучість працювати над проєктом водопостачання в межах Програми розвитку муніципальної інфраструктури України. Ми вдячні європейським партнерам, таким як ЄІБ та ЄС, за їх допомогу у покращенні нашого міста та підвищенні якості основних послуг. Злагоджена робота команди технічної допомоги та «Миколаївводоканалу» є ключовою для безперебійного розвитку проєкту, і ми високо цінуємо їх відданість».

Голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон підкреслив, що міжнародна фінансова структура з перших днів повномасштабної війни підтримує Україну, реагуючи на нагальні потреби її народу, а також продовжуючи роботу над поточними проєктами. 

«У межах Програми та у координації з нашими українськими партнерами, ми прагнемо забезпечити безперебійне та надійне постачання чистої води для Миколаєва та модернізувати очисні споруди міста з максимальною енергоефективністю. Ми раді позитивно впливати на міста та громади по всій Україні, і ми продовжуватимемо наші зусилля в цьому напрямі».

Крім того, відзначається, що фахівці ЄІБ надають технічну допомогу «Миколаївводоканалу» у розробці техніко-економічного обґрунтування для забезпечення подальшого сталого водопостачання для Миколаєва.

«Ми всі знаємо, що Миколаїв зазнав серйозних руйнувань та пошкоджень, але ми ніколи не залишали місто, і разом з ЄІБ ми робимо все можливе, щоб якнайбільше допомагати Миколаєву. Цей проєкт не просто дуже важливий – він є життєво необхідним. Ми будемо далі працювати та знаходити оптимальні шляхи для належного забезпечення Миколаєва питною водою», - каже керівник Групи управління та підтримки програми Павло Пахолко.