Лісівники запобігли загорянню Андріївського урочища на Миколаївщині

Лісівники запобігли загорянню Андріївського урочища на Миколаївщині

Протягом доби 10 березня було зафіксовано три масштабних загоряння в екосистемах у Миколаївському районі – горів сухий очерет та трава поблизу населених пунктів Ясна Поляна, Михайлівка та Варюшино. Про це повідомляє Південний лісовий офіс.

Під загрозою вогняної стихії опинилися лісові масиви Андріївського урочища. Протягом доби лісова охорона чергувала у плавнях і відсікала вогонь з очеретів від хвойних насаджень. До гасіння на допомогу було викликано розрахунок пожежної охорони.

Гасіння пожежі, яка стрімко направлялася в бік урочища, ускладнювалась неможливістю використання технічних засобів – ні пожежна машина, ні трактор не могли проїхати впритул до місця займання. Лісівники зупиняли вогонь «вручну» - ранцевими вогнегасниками та хлопавками для гасіння пожежі. Вогонь було зупинено за 70 метрів до межі насаджень Андріївського урочища. Вже більше доби лісова охорона чергує в районі загорянь, з боку урочища на чергування вивели пожежний автомобіль Андріївського лісництва.

Нагадаємо, на території Андріївського урочища два роки поспіль масштабні загоряння знищували насадження. У 2022 році площа лісової пожежі склала 318 гектарів, у 2023 році – 48 гектарів. Наслідком пожеж за два роки стало знищення 274 гектарів дорослого лісу у межах природно-заповідного фонду. У 2022 році пожежа розповсюдилась з боку населеного пункту, у 2023 році причиною пожежі стало недотримання правил безпеки у пожежонебезпечний період. Загальна площа урочища – 1347 гектарів.

Наразі лісівниками ініційована процедура зміни категорії заповідного урочища «Андріївське» на лісовий заказник місцевого значення, що дозволить провести санітарні заходи – прибрати ліс, що згорів і висадити новий.

Лісівники нагадують, що недотримання правил пожежної безпеки в екосистемах призводить до трагічних наслідків.

Пожежі завдають лісам величезної шкоди - гинуть дерева, птахи, звірі, вигоряє лісова підстилка і верхній шар ґрунту. Перебуваючи на відпочинку за містом, пораючись на городах, присадибних ділянках, прибираючи на прилеглих територіях, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки.