Як миколаївський «Ікар» здійснив навколосвітню подорож: містянам розповіли історію легендарного екіпажу

Як миколаївський «Ікар» здійснив навколосвітню подорож: містянам розповіли історію легендарного екіпажу

Історію легендарної подорожі миколаївця розповіли особисто ікарівці, які обійшли світ на 16-метровому вітрильнику. Захоплюючі спогади своїх незабутніх подорожей у стінах Миколаївського музею суднобудування і флоту розповіли пʼятеро яхтсменів, які у різні періоди життя «Ікару» підкорювали разом із ним хвилі морів та океанів.

Анатолій Кузнєцов (старший помічник капітана яхти «Ікар»), Станіслав Черкесс (помічник капітана), Андрій Марков (судновий інженер, помічник капітана під час Всесвітньої гранд-регати «Колумбус»), Володимир Киреєв (старший помічник капітана яхти «Ікар», учасник Всесвітньої гранд-регати «Колумбус»), Сергій Лук'яненко (помічник капітана, учасник Великої трансатлантичної регати «Міленіум») – саме ті ікарівці, які створювали історію цього витривалого вітрильника. Через свої розповіді вони допомогли миколаївцям краще пізнати історію життя «Ікару» і усвідомити, що сьогодні цей вітрильник – символ мужності та витривалості українців. 

Перша подорож «Ікара» тривала 325 днів водами Чорного моря. За цей час вітрильник здолав 31 тисячу миль без заходів у порти. 

У навколосвітню подорож вітрильник відійшов із Миколаєва під радянським прапором, а повернувся з жовто-блакитним стягом незалежної України. Яхтсмени змінили його під час подорожі, коли Верховна Рада офіційно ухвалила прапор. На той момент ікарівці були у Генуї і власноруч шили новий стяг.

«Ікар» був круїзним судном, що не пристосоване до змагань, але завдяки команді яхтсменів прийшов першим у своїй групі на Канарські острови.

«Ми самі здивувалися. Це був шалений заряд бадьорості», - згадують цей момент самі ікарівці.

Нагадаємо, проєкт «Ідентичність Миколаївщини: минуле, сучасне і майбутнє» реалізується ГО «Центр навчання та освіти дорослих «Південь» за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)» та у партнерстві з управлінням з питань туризму та курортів Миколаївської ОВА, Миколаївським обласним краєзнавчим музеєм, Миколаївським музеєм суднобудування і флоту та ТРК «МАРТ».