У Миколаєві презентували екосистему управління відбудовою DREAM для регіональних та місцевих органів влади

У Миколаєві презентували екосистему управління відбудовою DREAM для регіональних та місцевих органів влади

У середу, 20 березня, у Миколаєві за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Проєктного офісу DREAM відбувся захід «Презентація екосистеми управління відбудовою DREAM для регіональних та місцевих органів влади».

Його проведено з метою залучення представників обласної влади та місцевих громад до роботи з екосистемою DREAM, висвітлення її переваг для реалізації проєктів відновлення та модернізації регіонів, а також зміни уявлення про можливості співпраці з міжнародними донорами та залучення інвестицій на потреби громад.

Учасниками події стали заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Валентин Гайдаржи, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний, представники Проєктного офісу «DREAM», начальники РВА, представники громад Миколаївщини та медіа.

На початку засідання Валентин Гайдаржи зазначив, що з першого дня повномасштабного вторгнення Миколаївщина зазнала значних руйнувань. 110 населених пунктів певний час перебували під ворожою окупацію, ще три – окуповані досі. Активний процес відновлення Миколаївщини триває та відбувається за рахунок державних субвенцій, які спрямовуються в першу чергу на відновлення комунального майна. Також, завдяки впровадженню постанов Кабінету Міністрів України, жителі регіону мають змогу отримати компенсацію на відновлення пошкодженого внаслідок ворожих дій майна, у разі його знищення – на придбання нового.

«Хочу подякувати нашим громадам за реалізацію програми соціального захисту населення «Турбота», за сприяння у залученні волонтерів та міжнародної підтримки для якомога ефективнішого процесу відновлення. Сподіваюсь, сьогоднішня зустріч відкриє для нас нові можливості у сфері відбудови нашого регіону», - додав він.

У рамках заходу заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний розповів про низку цифрових інструментів, які сьогодні впроваджує Україна задля покращення ефективності та забезпечення прозорості всіх етапів реалізації таких законопроєктів. Зокрема, про Геоінформаційну систему регіонального розвитку та публічний портал «Децентралізація», Єдиний державний реєстр адрес та Єдиний державний реєстр будівель і споруд, а також про Реєстр рішень місцевих органів виконавчої влади, який наразі перебуває на стадії розробки.

«В основу нашої роботи у сфері відновлення покладено принцип децентралізації. Це означає, що ми надаємо зручний інструмент задля того, аби реалізація проєктів відбувалась швидше, прозоріше, форматно. Але сам процес реалізації здійснюють саме громади на місцях. Нашим першим кроком у напрямку відновлення став Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Завдяки програмі єВідновлення, створеній на базі цього реєстру, вже виплачено 1,4 млрд грн на відновлення пошкодженого майна та 3 млрд грн як компенсація за знищене майно. Я вважаю, що використання екосистеми DREAM вибудовує довіру до нашої країни як на національному, так і на міжнародному рівні», - сказав Анатолій Комірний.

Своєю чергою керівник Проєктного офісу «DREAM» Віктор Нестуля розповів про механізм діяльності екосистеми DREAM, її роль для всебічного розвитку громад, а також прогрес її впровадження. За його словами, така система допоможе як удосконалити процедури створення проєкту, так і залучити необхідну кількість інвесторів, міжнародну підтримку, а також забезпечити експертну оцінку самого проєкту.

Зі своєї сторони відповідальний за юридичний напрямок екосистеми Dream Андрій Колотій проінформував присутніх про її нормативне регулювання, а керівник впровадження екосистеми Денис Іванов – про переваги Dream для громад.

Крім того, у межах заходу представників громад - активних учасників бета-тестування екосистеми DREAM було нагороджено заохочувальними подарунками.