Захист постраждалих від насильства: у Миколаєві відбулася зустріч з представниками Фонду народонаселення ООН

Захист постраждалих від насильства: у Миколаєві відбулася зустріч з представниками Фонду народонаселення ООН

У понеділок, 25 березня, заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Олександр Трайтлі провів зустріч з директоркою відділу гуманітарного реагування UNFPA Шокою Аракакі та представником UNFPA в Україні Массімом Діаною. 

Сторони обговорили забезпечення надання критично важливих послуг для осіб, що постраждали від насильства. 

Також розглянули подальший розвиток системи запобігання та протидії домашньому й гендерно зумовленому насильству у громадах Миколаївської області. 

Директорка відділу гуманітарного реагування UNFPA Шоко Аракакі зазначила, організація прагнення до співпраці за для забезпечення захисту та благополуччя людей, які постраждали від війни. 

«Ми будемо й далі працювати над тим, щоб кожен мав доступ до якісних та життєво важливих послуг», – сказала вона.

Зі свого боку Олександр Трайтлі підкреслив важливість співпраці з UNFPA та запевнив у готовності влади до спільного розв'язання проблем, пов'язаних з гендерно зумовленим насильством та захистом прав людей.

Крім того, під час зустрічі директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Оксана Єльчієва повідомила, що в області створено мережу спеціалізованих сервісів для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. 

У тому числі за підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні відкрито три притулки, шість денних центрів, 17 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, три спеціалізовані консультативні служби. Також у березні  минулого року розпочав роботу перший мобільний простір «Вільна», головна мета проєкту – це психологічна та соціальна допомога для жінок, особливо для тих, що постраждали від домашнього насильства.

Зазначимо, що за підтримки UNFPA у партнерстві з громадською організацією «Інноваційні соціальні рішення» в Миколаївській області реалізується проєкт «WE ACT II: Діємо задля жінок та їхніх можливостей». Він передбачає відкриття жіночих центрів працевлаштування, забезпечення професійного навчання жінок з малозахищених категорій населення, в тому числі з числа внутрішньо переміщених осіб, сприяння їх подальшому працевлаштуванню. Такі центри відкрито в пʼяти громадах Миколаївщини – Вознесенській, Воскресенській, Первомайській, Новоодеській та Березнегуватській. У рамках проєкту протягом трьох хвиль курсів взяло участь понад 150 жінок вразливих категорій.