Миколаїв переміг в конкурсі «Велогромади» та отримає безоплатну розробку проєкту велосипедного маршруту

Миколаїв переміг в конкурсі «Велогромади» та отримає безоплатну розробку проєкту велосипедного маршруту

Миколаївська міська громада здобула перемогу в усеукраїнському відкритому конкурсі «Велогромади» на безоплатну розробку проєкту велосипедного маршруту. Щорічний архітектурний конкурс з інфраструктурного облаштування веломаршруту в громадах організовують U-Cycle (громадська організація «Асоціація велосипедистів Києва») у партнерстві з проєктною командою Bike City consulting.

Цьогоріч у конкурсі взяли участь 10 територіальних громад з 8 областей України. Учасники запропонували на розгляд 4 міські, 4 туристичні та 2 рекреаційні велосипедні маршрути. Усі заявки було прийнято до розгляду журі. Заявки на участь у конкурсі оцінювало журі, до якого ввійшли провідні українські фахівці з розвитку велосипедної інфраструктури та сталого розвитку громад.

Миколаївська міська громада подала на конкурс веломаршрут між одним із віддалених житлових масивів і центром міста для інтеграції велосипедного транспорту в загальну міську систему.

«Велосипедна інфраструктура в Миколаєві почала активніше розвиватися з початком повномасштабної війни російської федерації проти України. За відсутності громадського транспорту, що курсував містом, люди для змоги дістатись на далекі відстані активно почали використовувати велосипед як основний транспортний засіб. Зокрема, велосипеди та подібні засоби активно використовувались волонтерами. Мешканцям міста необхідна була швидкість та мобільність під час постійних обстрілів Миколаєва», – ідеться в мотиваційному листі громади для участі в конкурсі «Велогромади».

Спираючись на цей досвід, Миколаївська міська рада заявила, що активно впроваджує велосипедну інфраструктуру в транспортну систему міста, бо це підвищує безпеку всіх учасників дорожнього руху і в подальшому допоможе розвантажити її від надмірної кількості легкових автомобілів. А це, окрім зниження трафіку на дорогах та зменшення навантаження на дорожнє полотно, сприятиме збереженню покриття доріг, покращенню показників мікроклімату в місті, а також задоволенню потреб в дозвіллі та зручності пересування для містян. Для влаштування такого велосипедного маршруту Миколаївська міська рада вибрала маршрут у Заводському районі міста Миколаєва завдовжки 5,6 км, починаючи від проспекту Центрального вздовж вулиць Генерала Карпенка, Білої, Лазурної та Озерної. Маршрут є безперервним та замикається на перетині вулиць Лазурної та Озерної.

Очікується, що впровадження такого веломаршруту в Миколаєві та створення комфорту для руху велосипедистів заохотить потенційних користувачів велосипедом обрати саме цей вид транспорту як основний та підвищить користування велосипедом на рівні з іншими способами пересування.

Організатори уточнюють, після безоплатного отримання проєктної документації велосипедного маршруту громада-переможець конкурсу зобов’язується облаштувати його за рахунок бюджетних або із залученням грантових коштів. Громада гарантуватиме при цьому реалізацію 100% веломаршруту в 2024 році або 50% і 50% у 2024 та 2025 роках відповідно.

Додамо, що третє місце в конкурсі посіла Вознесенська міська територіальна громада.