У Миколаєві презентували абетку-мандрівку та мультфільм про наше місто-герой

У Миколаєві презентували абетку-мандрівку та мультфільм про наше місто-герой

У Миколаєві відбулась презентація книги про наше місто в рамках благодійного патріотичного проєкту «Книга-мандрівка. Міста», який спрямований на підтримку прифронтових міст України. Наразі вийшло друком шість книг та мультфільмів, присвячених Миколаєву, Харкову, Чернігову, Сумам, Запоріжжю та Києву.

У Центральній міській бібліотеці ім. Кропивницького читачів познайомили з «Книгою-мандрівкю. Миколаїв», авторами якої виступили брати Капранови, Ірина Тараненко, Марта Лешак та Марія Воробйова.

Книга представляє собою абетку про наше місто на воді, де кожна літера — це ДНК міста, унікальна риса, без якої немислима його захоплива історія.

Засновниця креативного агентства «Грін пінгвін медіа» та співавторка книги Ірина Тараненко, вітаючи присутніх, поділилась своїми враженнями про Миколаїв. Вона відзначила, що в цей важкий час, коли по країні закриваються заклади культури, існує брак цікавих подій, у нашому місті відчувається драйв, енергія, вирує життя.

«Я відчуваю, що наш проєкт «Книга-мандрівка. Міста» зараз саме на часі. Ми починали розповідати про нашу країну з таких книжок, як «Книга-мандрівка. Україна», «Нескорені» та «Незалежні». Їх використовували і наш Президент, і Перша леді, і міністр закордонних справ під час поїздок. Але зараз ми зрозуміли, що хочеться більше розповідати не тільки про війну, її наслідки, а і про культурні, історичні надбання кожного міста. І тому це щоразу історія, яку іноді не знають навіть місцеві мешканці. Тому ми вирішили розпочати новий цикл з цих шести міст».

На презентації був присутній також міський голова Олександр Сєнкевич. Він відзначив, що наразі градус уваги до нашого міста дещо впав, але це незаслужено, адже Миколаїв — місто добрих та хоробрих людей.

«Увага до нашого міста потрібна. Бо певний час наше місто було закритим. Миколаїв досі відкривається світові. Важливо, щоб сюди приїздили наші партнери, дізнавалися більше про Миколаїв і ці військові події ще раз нагадали українцям та світові, що є таке місто, південна фортеця, де живуть люди, які готові ставати на захист нашої державності та національної ідентичності. Зараз ми стоїмо за нашу національну ідентичність. Тому важливо, що створюються такі книжки, які допоможуть дітям зрозуміти історію нашого міста, нашої країни. Сьогодні ми, українці, пишемо нову сторінку своєї історії — трагічну, але героїчну. Тому важливо вкладатись в освіту, в культуру, вчити історію, щоб не повторювати помилок минулого. Я сподіваюсь, що цей захід допоможе миколаївцям ще більше полюбити власне місто, адже важливо, щоб містяни не лише пишалися містом, а і любили його», - зазначив міський голова.

Мер подякував авторам книги за увагу до нашого міста та запросив реалізувати й інші проєкти про Миколаїв, адже нам є що показати та чим поділитись.

Також усі присутні мали змогу подивитися мультфільм про Миколаїв, адже проєкт передбачає не тільки друковану мандрівку містом, а і анімовану. Гідом по сторінкам історії виступив покровитель Миколаєва святий Миколай. А одним з героїв став символ місцевого зоопарку крокодил Вася. Мультфільм доступний на YouTube каналі проєкту.

Учасники заходу ще довго не відпускали пані Ірину, особливо багато запитань було від юних читачів, відвідувачів читацької студії «Фантазери». Зокрема, вони висловили побажання побачити також абетку про Херсон, адже мають багато друзів з цього міста, а також хотіли скоріше почитати книжку про свій рідний Миколаїв.

Замовити книжку можна на офіційному сайті Видавництва старого лева.