На Миколаївщині запрацював регіональний офіс декарбонізації та енергоефективності

На Миколаївщині запрацював регіональний офіс декарбонізації та енергоефективності

У вівторок, 4 червня, з метою забезпечення популяризації й стимулювання підвищення рівня енергоефективності серед споживачів та реалізації Національного плану дій з енергоефективності до 2030 року, а також для посилення ефективної взаємодії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України та місцевих органів влади у Миколаєві відкрили Регіональний офіс декарбонізації та енергоефективності.

Це стало можливим завдяки підтримці Королівства Данія.

Участь у відкритті офісу взяли начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, голова Держенергоефективності України Ганна Замазєєва, очільник Миколаївської обласної ради Антон Табунщик, керівник Офісу Посольства Королівства Данія в Миколаєві Якоб Хансен та Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Під час заходу Ганна Замазєєва зазначила, що основними цілями цього проєкту, які перекликаються з європейськими стандартами, є зменшення рівня енергоспоживання на 17%, що своєю чергою значно знизить навантаження на енергосистему всієї країни, а також збільшення видобутку та використання альтернативних видів палива (відновлення джерел енергії на 27%) та зменшення викидів СО2.

«За підтримки наших іноземних партнерів ми поступово рухаємося до світових норм у сфері енергоефективності. Це надасть нам змогу стати енергонезалежними та забезпечити макимальний рівень енергозабезпеченості. Крім того, ми зможемо зекономити значну частку бюджету держави та спрямувати її на актуальні потреби в умовах війни», – сказала вона.

Своєю чергою перший заступник голови Держенергоефективності Марія Малая презентувала концепцію роботи офісу, його завдання, плани та механізми.

«Діяльність Миколаївського регіонального офісу декарбонізації та енергоефективності направлена на надання консультацій, експертних оцінок та підтримки впровадження проєктів у сфері енергоефективності, альтернативних джерел енергії, а також механізмів адаптації та відновлення регіону після військових дій», – наголосила Марія Малая.

Віталій Кім подякував голові Держенергоефективності України та Королівству Данія за впровадження цієї ініціативи у регіоні, зазначивши, що це є надважливим напрямком розвитку Миколаївщини та її економіки. І цей напрямок потрібно вивчати задля того, аби бути гідним партнером Європейського Союзу.

«Я впевнений, що цей офіс стане надійною платформою для комунікації у сфері енергоефективності. Енергетична стійкість – це саме те, чого ми прагнемо в умовах сьогодення», - додав начальник ОВА.

Крім того, у межах заходу відбулося урочисте підписання Меморандуму про партнерство Держенергоефективності, Миколаївської обласної військової адміністрації, Миколаївської обласної ради та Миколаївської міської ради у сфері енергоефективності та декарбонізації.