Два снаряди РСЗВ «Смерч» та «Ураган» знешкоджено в лісовому урочищі на Миколаївщині

Два снаряди РСЗВ «Смерч» та «Ураган» знешкоджено в лісовому урочищі на Миколаївщині

Галицинівське урочище у 2022 році опинилося на лінії зіткнення. Саме тут тримали оборону Миколаєва при спробі загарбника зайти у місто.

Через засмічення вибухонебезпечними предметами лісівники не мають можливості на цій території вести лісогосподарську діяльність. Без догляду третій рік залишаються хвойні насадження 2019 року. Немає можливості прибрати згарища лісу на площі 160 гектарів, які знищені пожежами, що виникли внаслідок обстрілів – це 20 тисяч кубів деревини.

Філія «Південний лісовий офіс» ДП «Ліси України» звернулася до ГО «Асоціація саперів України» клопотанням про гуманітарне розмінування на території Галицинівського урочища на площі 657 гектарів.

Наразі групи саперів проводять нетехнічне обстеження лісових масивів для планування подальшої роботи. Вже зараз на території лісу виявлені місця з високою концентрацією вибухонебезпечних предметів різних видів. 21 червня на території лісу саперами ДСНС було знешкоджено два снаряди РСЗВ з касетними бойовими елементами, які виявлені поблизу населеного пункту. Один з них вирішено знешкодити на місці, інший буде вивезено на небезпечну відстань від будинків.

Після повного очищення урочища від вибухонебезпечних предметів лісівники зможуть прибрати згорілу деревину та висадити молодий ліс. Нагадаємо, що на території Миколаївщини потребують розмінування більше 29 тисяч гектарів лісових насаджень.