Пожежі на Кінбурні та відходи руйнації: управління екології працює над мінімізацією ризиків

Пожежі на Кінбурні та відходи руйнації: управління екології працює над мінімізацією ризиків

На Миколаївщині триває боротьба з незаконними звалищами та облаштування місць зберігання будівельного сміття. Про це на брифінгу розповіла начальниця обласного управління екології Олександра Єфименко. Також були озвучені питання, що стосуються заповідного фонду області та ситуацію на Кінбурнській косі.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «МАРТ».

Через повномасштабне вторгнення росії в громадах Миколаївщини утворюються залишки будівельного сміття, котре несе загрозу навколишньому середовищу. В обласному управлінні екології розповіли про заходи, які вживаються для мінімізації ризиків.

- Станом на 1 липня на Миколаївщині визначено шість місць зберігання таких відходів у громадах. Вони були затверджені розпорядженнями начальника ОВА. Щомісячно управління узагальнює інформацію від громад стосовно кількості сміття та звітує перед Міндовкілля. Наразі обсяг становить майже 6 тисяч тонн, – зазначила начальниця обласного управління екології Олександра Єфименко.

Також в області триває боротьба з  незаконними сміттєзвалищами. Робота по їх виявленню проводиться спільно з органами місцевого самоврядування.

- Праналізувавши дані від громад, можемо говорити, що наразі ліквідовано 96% таких звалищ. Це хороший показник, оскільки їх налічувалося 327, а ліквідовано 315, – підкреслила пані Олександра.

Важливою складовою охорони довкілля є збереження природно-заповідного фонду. Управління екології регулярно надає підтримку ландшафтним паркам Миколаївщини.

- У нас чотири таких парки. На 2024 рік очікуються видатки на їх утримання у розмірі 2 мільйони гривень. Фінансуються такі програми – охорона природних комплексів, придбання мастильно-паливних матеріалів, освітньо-виховна та господарська діяльність, – додала посадовиця.

Моніторинг екологічної стиуації ускладнюється наближеністю Миколаївщини до лінії фронту. Зокрема, під окупацією досі перебуває Кінбурнська Коса, де знаходиться обласний регіональний ландшафтний парк та два заповідники державного підпорядкування – Чорноморський біосферний та «Білобережжя Святослава».

Управління екології продовжує ретельно відслідковувати ситуацію зі збереженням довкілля. Зокрема, в подальших планах є програми з енергомодернізації та контролю за змінами у кліматичному середовищі.