Альтернативне живлення: які проєкти реалізують в громадах Миколаївщини

Альтернативне живлення: які проєкти реалізують в громадах Миколаївщини

У громадах Миколаївської області оновлюють енергетичну інфраструктуру, шукають можливості автономного і альтернативного живлення. Зокрема на Миколаївщині станом на перше вересня 2024 року встановлено понад десять гібридних сонячних електростанцій, що генерують та акумулюють електричну енергію.

Про це в етері "Українського радіо. Миколаїв" розповів радник начальника Миколаївської ОВА Дмитро Колосовський.

За його словами, першочерговим завданням будь-якої громади є забезпечення роботи критичної інфраструктури та об’єктів соціальної сфери.

"Миколаївщина у такому ж стані, як і інші області, у нас об'єднана енергомережа, загальна. Тому ми всі залежимо від споживання не тільки у Миколаївській області, але й від інших регіонів. Дефіцит електроенергії залежить від декількох факторів. Перший — від ворога, другий — від швидкості встановлення генеруючих установок, що дадуть додаткову енергію у мережу. Третій — від споживання підприємств, організацій нашої та інших областей", — сказав Дмитро Колосовський.

Радник начальника ОВА каже, на Миколаївщині створено генеруючі можливості, але це рішення для екстрених випадків, коли треба заживити терміново.

"Тому, що стикнулись з проблемою — є потужний генератор. Але порахували, щоб забезпечити всі котельні одного з теплопостачальних підприємств міста безперервною роботою, потрібно 30 тонн на день палива. Це коштовно і важко у реалізації: бензовоз має їздити і на кожну котельню розвозити по генераторах паливо. Навіть у зберіганні палива потрібні окремі ліцензії", — додає Колосовський.

"Зараз будуються більш сучасні і прогресивні рішення для критичної інфраструктури: сонячні електростанції з акумуляторними батареями, когенераційні установки та решта, що можна використовувати від сонця, вітру, газу".

"У цілях безпеки не можу сказати, де і які проєкти запроваджені, але скажу, що це альтернативні джерела теплозабезпечення, завдяки нашим донорам та партнерам збудовані котельні на твердому паливі, палети, що будуть забезпечувати теплом лікарні, школи, дитячі садки. Також будуються саме для забезпечення критичної інфраструктури когенераційні установки, що виробляють як електричну, так і теплову енергію", — говорить чоловік.

Зі слів Дмитра Колосовського, у Миколаївській області станом на вересень 2024 року встановлено понад десять гібридних сонячних електростанцій.

"Це суміш електростанції, що генерує електричну енергію на споживання, наприклад, лікарні. Але в цій станції додатково встановлені акумуляторні батареї, що у разі відключення від мережі перемикатися на акумулятори і деякий час можуть працювати автономно, безшумно і екологічно. Якщо ще буде сонце світити, то час роботи буде подовжений. Це доволі цікаві проєкти навіть для водозабезпечення малих населених пунктів", — пояснює радник начальника військової адміністрації.

"Наразі готується план з впровадження великої кількості проєктів з встановлення сонячних електростанцій на об'єктах не тільки критичної інфраструктури, але й в громадських будівлях. Цей тренд виник, звичайно, через війну, але він штовхає вперед, у розвиток зеленої енергетики і для автономної роботи об'єктів не тільки приватних будинків, але й бюджетних установ".

"Громади, що встановили сонячні електростанції, вже відчувають економію. Багато є генеруючих установок, але цього недостатньо для повної автономії нашого регіону, Втім, рано чи пізно ми відчуємо економію та комфорт від всіх впроваджень, що зараз робляться на території області", — сказав Дмитро Колосовський.