Відновлення профтехосвіти в Україні: як працює професійний ліцей на Миколаївщині

Відновлення профтехосвіти в Україні: як працює професійний ліцей на Миколаївщині

У вересні студенти Снігурівського професійного ліцею в Миколаївській області повернуться до повноцінного очного навчання. Це стане можливим завдяки підтримці міжнародних партнерів — ініціативі Литви та Андорри. Майбутні трактористи, кухарі, механіки, маляри та управлінці знову зможуть набувати потрібних професійних навичок, повідомляють у Міністерстві освіти. 

«Якісне обладнання та техніка є не просто допомогою — це інвестиція в майбутнє нашої держави. Тож відновлення інфраструктури таких закладів, як Снігурівський ліцей, має важливе значення для економіки країни. Вдячний міжнародним партнерам за допомогу та підтримку опановувати професії, що є ключовими для відновлення України», — зазначив заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

Для закладу придбано нову техніку, зокрема набір професійних інструментів для навчання в галузі сільського господарства, ремонту слюсарних виробів, малярських та штукатурних робіт, реєстрації бухгалтерських даних, кулінарії. 

«Уряд Андорри долучається до допомоги Снігурівському професійному ліцею. Участь Литви в цьому проєкті відновлення відповідає гуманітарним потребам України та відображає пріоритети Андорри щодо підтримки освіти. Забезпечення доступу до якісної освіти є необхідним для майбутнього української молоді та відродження економіки країни», — наголосила Імма Тор Фаус, міністeрка закордонних справ Андорри. 

Під час російської окупації Снігурівський професійний ліцей зазнав значних пошкоджень. Окупанти використовували приміщення як базу, завдавши значної шкоди будівлі та викравши обладнання, мультимедійні засоби і меблі. 

Міжнародні партнери допомогли відремонтувати будівлю, але навчання було неможливим без обладнання для практичних занять та майстерень. Експерти литовського Центрального агентства виконання проєктів (CPVA) виявили цю потребу та спрямували цільовий внесок Андорри, виділений у Фонд розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Литви, на підтримку ліцею.