Нове ім’я на мапі Миколаєва: проєкт, що знайомить з новими назвами вулиць міста

Нове ім’я на мапі Миколаєва: проєкт, що знайомить з новими назвами вулиць міста

Перший короткометражний документальний фільм з анімацією про нові назви вулиць у Миколаєві знайомить містян із Фрітьофом Нансеном – норвезьким полярним дослідником, океанографом, громадським діячем та лауреатом Нобелівської премії миру. На його честь назвали колишню вулицю Гастелло у Варварівці в Миколаєві.

Автор відео Євген Цимбалюк.

Нансен увійшов в історію не лише як науковець, а також, як людина, яка рятувала голодуючих дітей в Україні у 1920-ті роки й допомагала емігрантам.

Місія Нансена запрацювала в Україні у травні 1922 року. Вона мала Харківське, Одеське й Миколаївське відділення, які годували сотні тисяч беззахисних українців.

В Миколаєві місія допомагала дітям - працювали їдальні місії Насена. Тоді тут голодували більше ніж 250 тисяч дітей. Разом з їжею малечі видавали одяг, медикаменти, робили їм щеплення.

Діяльність місії була різноманітною: від постачання продуктів та ліків, відкриття пересувних їдалень з медпунктами до підвезення дров, встановлення опалювальних котлів та закупівлі сільхозтехніки для селян. Окрему увагу місія Нансена приділяла навчанню, боротьбі з епідеміями та харчовій допомозі вразливим категоріям населення: безпритульним, школярам і студентам, вагітним жінкам та інтелігенції.

В цілому до літа 1923 року місія Нансена передала українцям більше 12 мільйонів пайків й 40 тонн дефіцитних медикаментів. Лише на Миколаївщині допомогу отримали понад 100 тисяч дітей.

Відео створене в межах проєкту «Деколонізація Миколаєва: аналіз нових топонімічних назв у публічному просторі», який реалізує Платформа MY ART у партнерстві з Агенція розвитку Миколаєва за підтримки Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine