«єВідновлення», сертифікати та система DREAM: як відбудовують Миколаївщину

«єВідновлення», сертифікати та система DREAM: як відбудовують Миколаївщину

«єВідновлення» – урядова програма, котра передбачає надання громадянам компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло. Заступник начальника обласного управління архітектури і містобудування Євген Скарлат на брифінгу розповів, що програма активно реалізовується на Миколаївщині. Загалом жителі регіону написали понад 7,5 тисяч заяв на надання компенсації.

Більше подробиць в сюжеті телеканалу «МАРТ».

- В 31 громаді, де є пошкодження, створені спеціальні комісії. Вони позитивно розглянули 4 647 заяв. Ці дані завантажено у систему. Було погоджено надання компенсацій на суму 506 мільйонів. 4 077 людей вже отримали перший платіж на загальну суму 362 мільйони, – зазначив посадовець.

Компенсація за пошкоджене майно ділиться на дві категорії – А(до 200 тисяч гривень) та В(500 тисяч). У другому випадку гроші виплачуються у два етапи.

- Перший етап – 70% відсотків від загальної суми. Після цього на місце виїжджає комісія з оцінкою проведення робіт, і по факту вже нараховується друга частина суми. На Миколаївщині другу виплату вже отримали 85 осіб на суму більше 9 мільйонів, – сказав він.

Для отримання компенсації за знищене майно на Миколаївщині звернулися 1 372 громадянина. 774 з них вже отримали сертифікати на купівлю житла.

- Наразі передбачено два шляхи отримання компенсації за зруйноване житло – сертифікат на виконання робіт щодо відновлення зруйнованого житла чи сертифікат на купівлю нового. У другому випадку громадянин може придбати житло на суму, котра перевищує номінал сертифікату, додавши будь які власні кошти, – додав Євген Скарлат.

Також на Миколаївщині функціонує система DREAM. Громади можуть завантажувати на неї проєкти для відбудови і шукати для їх реалізації інвесторів – як українських, так і зарубіжних.

Євген Скарлат запевнив – державні програми відновлення продовжать функціонувати для того, щоб громадяни, котрі залишилися без даху над головою, могли розраховувати на підтримку.