Миколаївські поліцейські ліквідували схему ухилення від мобілізації: за зняття із обліку брали $7000

Миколаївські поліцейські ліквідували схему ухилення від мобілізації: за зняття із обліку брали $7000

Керівник одного з РТЦК та СП Херсонщини та троє його спільників розробили план незаконного звільнення від служби для чоловіків призовного віку шляхом внесення недостовірних відомостей до військово-облікових документів. Підозрюваним загрожує до 10 років позбавлення волі. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Миколаївської області.

Викрили та припинили злочинні дії угруповання слідчі слідчого управління обласного главку поліції спільно зі співробітниками управління СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

У ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що 48-річний керівник одного із районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у Херсонській області організував протиправну схему зі зняття з військового обліку чоловіків призовного віку шляхом внесення недостовірних відомостей до військово-облікових документів. До своєї злочинної діяльності фігурант залучив ще двох співробітників РТЦК та працівника Центру надання адміністративних послуг у Херсонській області, розподіливши функції кожного.

Співробітниця ЦНАПу підшукувала чоловіків призовного віку та за 7 тисяч доларів пропонувала зняти їх із військового обліку, визнаючи непридатним для проходження військової служби під час воєнного стану. Коли клієнти приносили необхідні документи та вказану суму коштів, зловмисниця передавала їх разом із частиною грошей організатору та ще одному підряднику, які готували відповідні документи з печатками та штампами. Після чого передавали четвертому фігуранту, який на підставі недостовірних документів вносив відомості до реєстру про виключення із військового обліку.

Після отримання хабаря слідчі затримали екскерівника та трьох його спільників у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Під час санкціонованих обшуків у помешканнях та робочих місцях членів угруповання слідчі поліції виявили та вилучили майже 121 тисячу доларів, 1600 євро та понад 50 тисяч гривень. А також документацію, мобільні телефони, автотранспортні засоби та озброєння: 460 набоїв різного калібру, пістолет, автомат та магазини до нього, дев’ять корпусів гранат та підпалювачі у кількості п’ять штук.

Затриманим правоохоронці повідомили про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України - прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, за попередньою змовою групою осіб. Нині суд взяв підозрюваних під варту та обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави 980 тисяч гривень, 1,2 мільйони гривень та ще по 2,5 мільйони гривень організатору та його помічнику.

Підозрюваним загрожує до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Триває досудове розслідування.