Одвічні проблеми миколаївських маршруток. Чи буде світло в кінці салону?

Одвічні проблеми миколаївських маршруток. Чи буде світло в кінці салону?

В Миколаївських маршрутках існує три одвічні проблеми, на які постійно жаліються в міськраду миколаївці: відмова провозити пільговиків, хамство водіїв, відсутність маршруток у вечірній час. Про це під час засідання транспортної комісії розповів начальник управління транспорту В'ячеслав Кащенюк

В'ячеслав Кащенюк

Проблеми знайомі всім і кожному. І якщо дві перші проблеми можна в принципі вирішити, наприклад, прочитати водієві лекцію про свої права. А от з відсутністю машин на маршруті вже не посперечаєшся. Тут або пішки йди, або змінюй плани. Для прикладу з проблемами відсутності маршруток зіткаються вже не перший рік в Широкій Балці. Про це розповів громадський активіст Олексій Гелік. Там активісти зібрали майже 2 тисячі підписів мешканців району незадоволених якістю перевезень. Але реакцій на обурення громадян ніякої не було, - запевняє громадський активіст. Олексій Гелік запевняє, що на деяких маршрутах немає достатньої кількості автомобілів. Зокрема на 87 маршруті має бути за договором 15 авто, але на ділі їх лише 10.

Олексій Гелік

І це власне не тільки в Широкій Балці такі проблеми. Але й в Матвіївці і в інших віддалених районах. Це визнали і самі перевізники.    

Причина того, що не виконується маршрутний графік, на їх думку, пов'язана з великою кількістю так званих "маршрутів в маршрутах". Тобто дублюючих маршрутів, які лише завантажують рух. Але не це найголовніше. В Миколаєві катастрофічно скорочується кількість транспорту. Якщо лише декілька років тому це було понад дві тисячі авто. На цей рік їх кількість 1060 і це, звісно, суттєво впливає на графік, виправдовувались перевізники.

І депутати, і перевізники зійшлися на думці, що Миколаїву давно потрібно проводити оптимізацію маршрутних напрямів, визначити пріорітетні маршрути, закрити не переспективні, визначитись з їх кількістю та кількістю маршруток на них. А от тоді вже потрібно проводити конкурс. Потім почався балаган -  вирішували, хто ж винен у ситуації, що склалася. Консенсус приніс міський голова, який неочікувано з'явився на транспортній комісії з  жартівливим вітанням: "Сєнкевич прийде - порядок наведе".

Олександр Сєнкевич

І розповів свою пропозицію. Мер повідомив, що зараз ведуться перемовини з київським підрозділом німецької компанії А+S, які можуть для Миколаєва розробити комплексну схему маршрутних перевезень. В них вже є досвід розробки такого проекту для Києва. Допомогатимуть кияни нам не безкоштовно. Їх послуги коштуватимуть 3,5 млн. грн. Депутати можуть розробити такий проект і за менші гроші, заявив голова транспортної комісії Володимир Євтушенко.

 

 

Якби там не було, проект оптимізації маршрутних перевезень від київсько-німецької компанії презентують в Миколаєві вже 8 листопада за участю громадських активістів та депутатів.