Альтернативна енергетика, підготовка до школи та опалювального сезону: представники миколаївської влади взяли участь у нараді при Президентові України

Альтернативна енергетика, підготовка до школи та опалювального сезону: представники миколаївської влади взяли участь у нараді при Президентові України

У вівторок, 20 серпня, в Кропивницькому відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Онлайн до заходу долучились голова Миколаївської обласної ради Антон Табунщик та заступник начальника Миколаївської ОВА Микола Марінов. Представники державної влади та органів місцевого самоврядування обговорили важливі питання сьогодення. Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні зазначив, що багато робиться на рівні держави, але має бути ефективно використаний також ресурс, який є в самих громадах.

Зокрема, обговорили втілення проєктів альтернативної енергетики, забезпечення роботи підприємств ЖКГ, впровадження безбарʼєрності на місцях, наповнення бюджетів, європейська інтеграція на місцевому рівні, підготовка до опалювального сезону та нового навчального року.

«Це ті питання, що турбують кожну громаду країни, оскільки дії росіян впливають на кожну сферу, а ми же повинні реагувати на ці виклики та боротися з ними», – зазначив Антон Табунщик.

Очільник облради розповів про показники цих питань у розрізі Миколаївської області.

Альтернативна енергетика. На сьогодні до мереж доєднані сонячні електростанції, вітрові електростанції, генеруючі сонячні установки приватних домогосподарств та три малі ГЕС. Однак на цей опалювальний сезон перед нами стоїть задача створити додаткові потужності. У планах – будівництво сонячних електростанцій на обʼєктах облтеплоенерго та соціальної сфери, а також вітрових електростанцій. Крім того, область має резерв генераторів і для безперебійної роботи обʼєктів житлово-комунального господарства

Безбарʼєрність на місцях. На Миколаївщині втілюються флагманські проєкти з шести напрямків. Це фізична, інформаційна, цифрова, суспільна та громадянська, а також освітня та економічна безбарʼєрність. Значну кількість з них нам допомагають втілювати іноземні партнери. Це питання зокрема стосується й адаптації ветеранів війни.

Підготовка до опалювального сезону. На сьогодні виконано 70% планової підготовки. Також у місті працює програма компенсації за генератори та портативні електростанції. Цього року ця програма передбачає 1,5 мільйони фінансування.

Новий навчальний рік. За попередньою інформацією, очно зможуть працювати 23% шкіл, у змішаному форматі – 49%, а ще 28% у дистанційному форматі. Таким чином, очно та змішано зможуть навчатися майже 80% учнів.