Цивільна техніка допомагає очищувати території від мін на Миколаївщині

Цивільна техніка допомагає очищувати території від мін на Миколаївщині

На випробувальному майданчику міжнародної організації з гуманітарного розмінування The HALO Trust у Миколаївській області тестують вісім одиниць цивільної техніки. Серед великих машин — бульдозери, екскаватори та картоплезбиральні комбайни.

Кореспонденти Суспільного побували на випробувальному майданчику, аби поспілкуватися із фахівцями.

Операторка механічного розмінування HALO Україна Тетяна Тимофєєва зазначає, що з дитинства хотіла стати далекобійницею.

"Я дуже люблю великі машини. І коли з’явилась така можливість, я одна з перших пройшла співбесіду на механіку", — розповіла вона.

За її словами, механічне розмінування є важливою частиною її життя.

"Це дуже велика допомога моєму регіону – позбавитися від вибухонебезпечних предметів, щоб люди не підривалися".

Вона демонструє, як картоплезбиральний комбайн можна використовувати для очищення території від мін та вибухонебезпечних предметів. В організації вона працює вже рік і пройшла спеціальне навчання на сапера механічного розмінування.

"По-перше, мені сподобалось те, що звичайні люди можуть навчитися такої професії. Я гадала, що це тільки військові чи ДСНС можуть", — додає вона.

Керівник операційного напряму HALO Ukraine Бен Бредшоу пояснює, що організація розглядає різні варіанти прискорення процесу розмінування.

"Ми використовуємо будівельну і сільськогосподарську техніку, тому що вона доступніша і дешевша, ніж спеціалізована протимінна техніка", — зазначає Бредшоу.

За його словами, цивільні машини можна застосовувати як з дистанційним, так і з ручним керуванням.

"Кабіна обладнується броньованим склом та спеціальним металевим захистом, що дозволяє захистити оператора".

Він також розповідає про випробування, здійснені з бульдозером.

"Випробування показали, що залежно від того, де розташовані міни відносно бульдозера, він зазнає різного ступеня пошкодження, можливо, потребує незначного ремонту, але здатний продовжувати свою роботу. І броньована кабіна залишається неушкодженою", — підкреслює Бредшоу.

Демінерка Ірина Пархоменко, яка раніше 20 років була домогосподаркою, зараз навчається на оператора механічного розмінування.

"Коли діти виросли, з’явився вільний час для суспільно важливої справи", — пояснює Пархоменко.

За її словами, механічний метод розмінування значно прискорює процес очищення територій.

"Знімаємо цей шар ґрунту, потім його перевіряють додатково, і вже він вважається очищеним, а площа — розмінованою".

Ірина відзначає, що найбільше труднощів виникає з окулярами дистанційного керування:

"Трошки по-іншому картинку ми бачимо, ніж очима — в окулярах вона відрізняється. Дуже складно зрозуміти відстань і розмір, але я думаю, до цього можна звикнути", — каже вона.

Випробувальний майданчик HALO Україна діє з березня 2024 року. Тут також використовують спеціалізовану техніку, наприклад, машину "ARMTRAC".

"Ця машина не витримає вибуху протитранспортної міни, але вона ефективна для виявлення "розтяжок" та протипіхотних мін", — пояснює Бредшоу.

За його словами, використання цивільної техніки дозволяє залучити до роботи більше людей, які не мають військового досвіду, що допомагає швидше і безпечніше очищувати території від вибухонебезпечних предметів.