З соняхами та хмаринками: миколаївська майстриня виготовляє патріотичні значки з вовни

З соняхами та хмаринками: миколаївська майстриня виготовляє патріотичні значки з вовни

Війна згуртувала між собою представників багатьох професій та захоплень. Зокрема, чимало з них художники та майстри - вони створюють патріотичні речі, які морально піднімають настрій та дух наших захисників.

Миколаївська майстриня та журналістка Олена Міщенко також долучилась до благородної справи, і своєю працею наближає нашу перемогу. Про це вона розповіла кореспонденту СВІДОК.info.

Д: Доброго дня, Олено! Розкажіть, наскільки з перших днів від початку війни змінилося ваше життя?

О.М: Життя дуже «круто» змінилося.

24 лютого почалося як і у всіх – з телефонних дзвінків знайомих, які повідомили про бомбардування аеродрому Кульбакіне. З цього моменту, мабуть, це стосувалось всіх творчих людей, коли просто опустилися руки і не було натхнення нічого робити. Ти береш матеріали і інструменти, проте розумієш, що нічого з себе «видавити» не можеш: ти просто сидиш, боїшся, коли тривога, біжиш до сховища.

Проте потім в одній з соцмереж у спільноті тих, хто валяє з вовни, мене запросили взяти участь у всесвітньому флешмобі з виготовлення значків «Соняшникове поле».

К: Можете, будь ласка, детальніше розказати про валяння з вовни?   

О.М: В цілому я займаюся сухим або мокрим валянням з вовни, виготовляю сувеніри, іграшки, картини з вовни і різні аксесуари.

Саме оці значки виготовлені в техніці сухого валяння – вони досить прості за дизайном, проте вони зроблені так, щоб кожна майстриня, яка бере участь у флешмобі, вносить свою частину у дизайн майбутнього значка. Тому у кожного виходили ексклюзивні значки.

К: Розкажіть, будь ласка, про флешмоб «Соняшникове поле»?

О.М.: Майстриня, полька за походженням, Зенія, вона називає себе «Леді Метелик» - це її творчий псевдонім. Вона наразі мешкає у Кембріджі і запропонувала такий флешмоб, кошти від якого пішли на допомогу українцям, які виїхали за кордон. Але для майстринь-українок вона запропонувала розпоряджатись цим майстер-класом на свій розсуд. Мене запросили в цю спільноту і я вирішила також зробити такий значок. Але настрою для повноцінної роботи не було – у той час Миколаїв майже щодня обстрілювали рашисти.

Згодом до мене звернулася Валентина Кривцова, голова ГО «Арт-Спокуса». Вона запропонувала виготовити сувеніри для військових, які б долучали до вантажів. Саме тоді я зробила перші п’ять значків. Гадала, що зроблю ще одну невеличку партію, і на цьому все закінчиться, але кількість цих значків наближається до сотні.

К: Як саме до вас прийшла ідея дизайну значка з миколаївськими нотками?

О.М: Основний дизайн створила Зенія, а ми додаємо інші елементи, виходячи з наявних у нас матеріалів. Значки, які я доопрацювала, вийшли у мене різних відтінків, я додала більше соняшників, на деяких значках у мене стали з’являться хмарки – я намагаюсь їх урізноманітнити.

Деякі майстрині роблять їх у вигляді сердечок – тобто тут уже простір для фантазії необмежений.

К: Який у вас досвід валяння з вовни?

О.М: Майже 12 років.

К: Взагалі важко зробити такий значок з вовни?

О.М: Основа робиться швидко. Ми, майстри, робимо основу так, щоб вона була по силам навіть початківцю. А от маленькі деталі, так, над ними треба трошки посидіти. Все також залежить від якості матеріалу. Наприклад, кардачос - вовна для початківців і дуже зручна – вона прискорює процес. Якщо до рук потрапляє більш дорогий матеріал, він, навпаки, вимагає більшої кількості часу для роботи з ним.

К: Яка далі склалася робота з патріотичними значками – ви досі їх виготовляєш?

О.М: Коли я виклала у мережу фото перших значків, то багато людей зацікавилися і почали замовляти їх у мене, наприклад, як подарунок волонтерам. Деякі люди придбали декілька значків, вони їм сподобались і вони пишуть: «Давай ще десять замовлю». Нещодавно моя знайома замовила 50 значків для свого чоловіка та його побратимів з ЗСУ.

Значки дуже зручні і їх за допомогою булавки можна причепити на одяг, плитоноску, рюкзак і т.д.    

К: Скільки часу ви витрачаєте на виготовлення значка і скільки він коштує?

О.М: Якщо рахувати матеріали і роботи, на виготовлення одного значка виходить 2 – 3 години. Важливо, щоб значок тримав форму і був дуже цупким. Основа ж повинна бути твердою.

З урахуванням матеріалів виходить гривень 50 – левову частку коштів від продажу значка витрачається також на матеріали для валяння. Частину значків я дарую волонтерам та нашим захисникам – це не обговорюється.

Поки є невеличка проблема с самими матеріалами – зараз у мене весь матеріал закордонний, але поки вистачає. Мені допомагають друзі з Одеси.

К: Флешмоб щодо виготовлення значків безстроковий?

О.М: Флешмоб закінчиться тоді, коли Україна переможе у цій війні!

...

Дякуємо піца-хаті "Запічок" за гостинну атмосферу.