Кулінарний фронт: волонтерки з Шевченкового готують вареники для військових

Кулінарний фронт: волонтерки з Шевченкового готують вареники для військових

Жительки села Шевченкове з грудня 2022 року щоденно ліплять вареники та передають військовим на передову. Вдень виробляють від 15 до 18 кілограмів та через волонтерів відправляють бійцям Херсонщини, Миколаївщини та Бахмута.

Про це волонтерки розповіли кореспондентам Суспільного.

На початку повномасштабного вторгнення волонтерки Інна, Людмила та Наталія через російські обстріли виїхали з рідного села. Повернулися жінки у грудні 2022 року і прийняли рішення об'єднати зусилля, аби допомагати українським військовим на передовій.

"Ми, коли почалася війна, всі повиїжджали із села зі сльозами. Покидали все і поїхали. Коли стало тихіше, ми повернулися, десь у грудні. І вирішили, ну чим допомогти тим дітям, які там воюють, ми вирішили ліпити вареники", — розповіла Людмила.

Вареники ліплять майже щодня, збираються о 9:00 та замішують тісто.

"Намагаємось скоріше це все зробити, аби і вдома встигнути щось зробити, але оскільки погода зараз дозволяє, бо дощі йдуть, то ми їх ліпимо через день, буває і кожен день", — говорить Інна.

Начинки до вареників жінки роблять самостійно. Переважно додають тушковану капусту, картоплю, творог та вишню.

Ідея з варениками виникла завдяки допомозі, яку жителі Шевченкового отримували з початку повномасштабного вторгнення. У село привозили вареники волонтери. На той момент Шевченкове перебувало під обстрілами і населення залишилося без газопостачання.

"Почали ліпити дівчатка. Дуже нам дякують, бо ми і в Херсон передаємо, і нашим військовослужбовцям, і Одеса знає наші вареники. Волонтерами передаємо, передаємо як вийде, навіть військовими. Годуємо і газівників, людей, які приїздять до нас із різних областей", — розповіла Наталія.

З продуктами для вареників допомагають волонтери.

"Бували такі дні, що ми могли наліпити за день до 15-18 кілограмів. Дякуючи нашим волонтерам, які допомагали нам і картоплею, і олією, і цибулю давали, борошно давали", — сказала Людмила.