900 викликів за добу: як працює «швидка» на Миколаївщині

900 викликів за добу: як працює «швидка» на Миколаївщині

У Миколаївській області бригади екстреної медичної допомоги станом на 26 квітня продовжують працювати цілодобово. Після отримання виклику лікарі виїжджають та надають першу медичну допомогу.

Про це повідомляє Суспільне.

Як змінилась робота фельдшерів та диспетчерів під час повномасштабної війни Суспільному розповіла завідувачка центральної оперативної диспетчерської Людмила Здобнікова.

До центральної диспетчерської надходять усі виклики з Миколаївської області за номером "103". Протягом доби може бути від 750 до 900 дзвінків.

"На прийомах виклику працює від чотирьох до п'яти людей, в основному п'ятеро диспетчерів. Зараз, на цю кількість дзвінків, цього достатньо, бо в довоєнний час у нас було 1 200—1 600 дзвінків", — каже Людмила Здобнікова.

За словами Людмили, під час активних обстрілів міста та області до диспетчерської надходило сотні викликів.

"Під час обстрілів викликів надходило дуже багато, тому що люди у стані стресу, викликаючи швидку, не можуть описати скільки постраждалих, які у них травми, вони лише повідомляли, що трапилось і місце, де розташоване. Саме тут вирішувалось, скільки туди направити машин", — говорить завідувачка диспетчерської.

Лікарка бригади екстреної медичної допомоги Юлія залишалась у місті з перших днів повномасштабної війни. Жінка говорить, що виїжджає на виклики по місту та області, аби швидко евакуювати та реанімувати поранених.

"Різні виклики були. Коли прильоти були, ми виїжджали на виклики, коли будинки обстрілювали ракетами, також, коли люди під завалами були. Ми чекали поки нам дістануть людину, а потім надавали медичну допомогу. Важко, люди й на мінах підривались, брали снаряди в руки, за межі Миколаєва ми виїжджали. Діти були у нас, які підривалися, ми їхали забирали й везли в лікарню обласну", — розповідає Юлія.

За словами лікарки, коли масові обстріли Миколаєва з боку російських військ припинилися, викликів стало менше. Найчастіше виїжджають до літніх людей.

"Серцево-судинні, в загальному старші люди викликають, там гіпертонія, аритмічні, інфаркти. Вдень 10—11 викликів, літом зазвичай менше, зимою більше, бо і вірусні додаються. Подобається, бо потрібно любити свою роботу, аби працювати на швидкій", — говорить лікарка.

За словами головного лікаря Андрія Самойлова, 89 бригад екстреної медичної допомоги працюють щоденно по всій Миколаївській області.