Військовослужбовці на Миколаївщині можуть отримати безкоштовну правову допомогу

Військовослужбовці на Миколаївщині можуть отримати безкоштовну правову допомогу

На Миколаївщині кожен військовослужбовець, якому потрібна правова допомога у розв’язанні питань, що пов’язані зі службою чи з іншими життєвими ситуаціями, може її отримати від фахівців Центру з надання безоплатної правової допомоги (БПД).

Про це в ефірі Українського радіо розповіла директорка регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Миколаївській та Кіровоградській областях Наталія Гнатуша.

За словами Наталії Гнатуші, кількість звернень від військовослужбовців до Центрів з надання правової допомоги постійно збільшується. У 2022 році надійшло понад 25 тисяч звернень, із них — 1129 від ветеранів війни та членів їхніх родин, 525 звернень стосувались розв'язання питань у судовому порядку.

Юристи системи БВПД організовують виїзні консультування бійців, ветеранів війни і членів їхніх родин. В установах та закладах, куди найчастіше звертаються чи перебувають захисники та захисниці України, поширюються інформаційні матеріали про право на БПД.

"Усі військовослужбовці можуть отримати безоплатну первинну правову допомогу. Це такі послуги, як правова інформація, консультації, роз’яснення з правових питань, допомога у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру", — говорить Наталія Гнатуша.

Якщо військовим необхідно отримати письмову правову допомогу, то треба написати у Телеграм-бот "Система безоплатної правової допомоги". Письмова консультація надається протягом 10 днів, також можна звертатися до найближчого бюро правової допомоги.

"Ті, хто має статус учасників бойових дій, ветеранів війни, осіб з інвалідністю внаслідок війни або учасників війни можуть отримати безоплатну і вторинну правову допомогу. Центр з надання правової допомоги протягом 10 днів приймає рішення щодо надання послуг. Далі організуємо зустріч військового із юристом чи адвокатом, вони узгоджують правову позицію і особа отримує допомогу", — пояснює Наталія Гнатуша.

За словами керівниці регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, люди звертаються з питаннями сімейного, соціального, житлового, земельного законодавства.

"Наприклад, розлучення, аліменти, спадщина, перерахунок пенсій чи інших соціальних виплат, укладання чи розірвання договору оренди землі в умовах воєнного стану, зняття арешту з майна боржника, отримання пільг на житлово-комунальні послуги тощо", — розповідає Гнатуша.

Інші питання пов'язані безпосередньо з військовою службою: отримання грошового забезпечення, оформлення грошової допомоги через поранення, оскарження рішення військово-лікарської комісії, дії чи бездіяльності військової частини.

Система безоплатної правової допомоги співпрацює з установами та громадськими організаціями, які опікуються питаннями захисту прав бійців, добровольців сил ТрО, ЗСУ, ветеранів війни тощо. Зокрема, це Південний регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

"В нашому центрі надаються послуги з консультування: питання щодо виплат, захисту прав родин військовополонених, отримання документів. Юристи нашого відділу консультують громадян і залучають представників органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів", — розповів начальник юридичного відділу Південного регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Вадим Жепало.

Також у центрі надається психологічна допомога членам родин військовополонених та зниклих безвісти.

"В центрі можна подати документи щодо отримання допомоги на оздоровлення дитини військовополоненого від обласної ради у розмірі 30 тис. грн. Можна подати заявку, заповнити анкету для реабілітації, до якої залучено шість медичних закладів", — сказав Вадим Жепало.

Станом на 26 квітня до Південного регіонального центру Координаційного штабу перенаправлено 33 військовослужбовці чи членів їхніх родин.