У Баштанні триває виставка до 170-річчя Миколи Аркаса

У Баштанні триває виставка до 170-річчя Миколи Аркаса

У Баштанському краєзнавчому музеї станом на 29 квітня триває виставка "Микола Аркас — побудник українського національного духу" з нагоди 170-річчя від дня народження культурно-освітнього діяча. Загалом представлені майже 50 експонатів — особисті речі родини Аркаса, книги, світлини, рушники, афіші постановки "Катерини", грамплатівки опери тощо.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла виконувачка обов'язків директора Баштанського краєзнавчого музею Ганна Требух.

За словами Ганни Требух, експозицію презентували разом з філією Баштанського краєзнавчого музею — Музеєм історії та образотворчого мистецтва села Христофорівка.

"Більшість експонатів саме звідти, де в "Аркасівській світлиці" зберігаються фонди, присвячені родині Миколи Миколайовича Аркаса", — каже Ганна Требух.

На виставці представлені картини художників, які проживали певний час у селі Христофорівка.

"Це Віктор Москаленко — народний художник, перший на Баштанщині лауреат премії імені Аркаса, та художник Микола Білосвіт", — говорить виконувачка обов'язків директора закладу.

Ганна Требух говорить, що назва експозиції відображає цінність історичної, культурної та просвітницької спадщини Миколи Аркаса для Миколаївщини, зокрема для Баштанщини.

"Назву виставки "Микола Аркас — побудник українського національного духу" обрали невипадково, адже людина, у якому грецька й українська кров, у тодішньому зрусифікованому суспільстві змогла втілити ідею українського національного духу не тільки в собі, а й популяризувати для інших", — розповідає Ганна Требух.

Експонати розташували в кількох вітринах.

Перша вітрина представляє біографічні факти та найбільші справи життя Аркаса — опера "Катерина", видання "Історії України-Русі", товариство "Просвіта". Також на виставці представлена інсталяція "Еллінський берег Надчорномор’я", що відображає зацікавленість розкопками та археологічні дослідження Миколи Аркаса.

"Цікавий факт, що під час написання музики опера "Катерина" Микола Аркас поклав в основу українські народні пісні, які він зібрав на Миколаївщині, а саме в Христофорівці та Богданівці, та на Полтавщині. На жаль, цінні щоденники з записами пісень не збереглися, під час евакуації в еміграцію були втрачені — валіза із щоденниками впала в море і потонула", — розповідає Ганна Требух.

Друга вітрина представляє життя родини Аркасів у маєтку в селі Христофорівка. Це оригінальні світлини із зображенням сім’ї, предмети побуту, посуд, меблі з маєтку Аркасів.

"Сам маєток, на жаль, не зберігся. На тому місці зараз розташований Христофорівський ліцей. Зберігся будинок наглядача маєтку, напроти школи. Придбав господу в Христофорівці батько Микола Андрійович Аркас в Енгельгарда. Там створив кінний завод арабських скакунів. Господарство розширювалось, було показовим, вирощувались вівці різних порід, свині. Тобто ми розповідаємо про Аркаса як господарника. Крім того, в Богданівці, Христофорівці він займався залісненням своєї території", — каже Ганна.

Третя вітрина присвячена вшануванню пам’яті Аркаса — дипломи обласної премії імені Миколи Аркаса, нагороди, марки, листівки тощо.

"Музей на початку року організовував онлайн виставку "Сузір’я Аркасів", поки не було можливості зробити експозицію наживо, для вихователів, викладачів, для тих, хто далі має нести інформацію різним аудиторіям — дитячій, дорослій", — говорить Ганна Требух.

Виставка триватиме до кінця 2023 року. Станом на квітень експозицію можна побачити за домовленістю із закладом та з урахуванням безпекової ситуації.

"Вже відбулась екскурсія для вихованців місцевого дитячого садка і їхніх батьків. Музей працює за просвітницьким проєктом, в рамках якого ми з дітками ліпили двогорбих верблюдів, яких у господарстві Миколи Аркаса також розводили, разом з арабськими скакунами, вівцями, козами. Тому з дітками ми у такий спосіб закріпили інформацію", — розповідає виконувачка обов'язків директора закладу.

Музей працює з 09:00 до 17:00 в будні дні.