В Каштановий сквер Миколаєва повернули легендарних мармурових левів Аркаса

В Каштановий сквер Миколаєва повернули легендарних мармурових левів Аркаса

До Каштанового скверу у Миколаєві повернули його давніх мешканців — мармурових левів.

Про це повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Нагадаємо, минулої осені дві скульптури, що ніби охороняли вхід у сквер, самі опинилися рід загрозою. Адже ніхто не міг передбачити, куди наступного разу влучить ворожа ракета під час ледь не щоденних обстрілів Миколаєва. Тому левів прибрали в безпечне місце, щоб вберегти.

Як прокоментував тоді начальник міського управління культури Юрій Любаров, 400-кілограмові скульптури знімали вручну, аби не пошкодити.

Нагадаємо, скульптури виготовлені на початку 20-го сторіччя, до 1910 року. В ті часи була мода на мармурові фігури, багато людей їх купували. Такі самі леви є й в інших містах України та за кордоном, наприклад, в Кишиневі.

Миколаївські леви стояли біля родового будинку Аркасів. Їх наш відомий земляк, історик, композитор, поет, засновник Миколаївського товариства «Просвіта» Микола Аркас купив у Італії та поставив біля входу. До скверу фігури потрапили на початку 1970-х років.

Додамо, що раніше в Каштановому сквері звільнили пам'ятник Святому Миколаю від мішків з піском, що слугували йому захистом від обстрілів.

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням