У Миколаєві планують проводити екскурсії по близнюку потопленого крейсера «Москва»

У Миколаєві планують проводити екскурсії по близнюку потопленого крейсера «Москва»

Потоплення українським військом крейсера "Москва" у квітні 2022 року стало не лише символічною подією, але і стратегічною перемогою, яка зупинила просування Росії на Південь України.

Востаннє таке було 100 років тому, під час російсько-японської війни під Цусімою. Японці потопили флагман російського флоту броненосець Князь Суворов. А тепер українці потопили флагман російського флоту.

Тож міністр оборони України Олексій Резніков розкрив деталі планів окупантів і чому вони не втілили їх у життя у спецпроекті Дмитра Комарова Рік. За кадром. Міністр.

Росіяни були переконані, що відстань, на якій перебував крейсер "Москва", для нас не досяжна. А у нас з’ясувалася, що досяжна.

"Там є деякі технічні нюанси, які адмірал Неїжпапа досі не розкриває. Ми не маємо цього робити, тому що тримаємо це в кишені, щоб потопити ще кілька їхніх кораблів. Потім, після перемоги, й це теж розкажемо", - сказав пан міністр.

Рєзніков також розповів, що під час радянської доби Миколаївський завод побудував чотири однакових кораблі. Це були "мисливці на авіаносці".

"Один в один, з відповідним озброєнням, навіть з вертольотною площадкою, басейном, ліфтом, ракетами. Назвемо їх чотири сестри. Одна сестра служить у Тихоокеанському флоті Російської Федерації, друга — на Балтиці в російському флоті досі. Третя сестра стоїть у нас, у Миколаєві, бо вона вже списана, а четверта сестра свого часу була направлена на відновлення. Мер міста Москва дав гроші з бюджету на ремонт корабля, але за це перейменував його, і він починає зватися корабель "Москва", і стає флагманом російського флоту".

Рєзніков додає, що планується проведення екскурсій, пов'язаних з затопленням ворожого крейсера.

"Буде дві екскурсії: спочатку в Миколаєві ми пройдемося по клону крейцера "Москва", адмірал Неїжпапа нам покаже, в якому саме місці два українських Нептуна вразили його, як все це виглядало. Походимо потім по ньому, а потім аналогічно спустимося на затоплену "Москву", - сказав міністр.

Нагадаємо, що ракетний крейсер «Москва» був побудований на Миколаївському суднобудівному заводі (колишній завод ім. 61 комунара) за одним проектом з відомим миколаївцям крейсером «Україна».

Крейсер «Україна» у Миколаєві планували перетворити на музей.