Миколаївщина зобов'язана ефективно вирішити проблеми дітей з особливими потребами

Миколаївщина зобов'язана ефективно вирішити проблеми дітей, які потребують корекції здоров'я, - такий рефрен зустрічі з батьками юних миколаївців з особливими потребами, які наполягають на якісних перетворенннях у закладах із інклюзивною освітою відповідно до чинного законодавства та міжнародних норм.

Дещо статистики.

У цілому по області майже 4,3 тис. дітей хворих і тих, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку. 2016 року для таких дітей у Миколаєві, Первомайську, Вознесенську, Южноукраїнську, Доманівському районі функціонують: 68 дошкільних навчальних закладів, 156 груп спеціального призначення для дітей з вадами зору, мови, інтелекту, опорно-рухового апарату; 19 санаторних дошкільних закладів, 92 групи для дітей з латентною туберкульозною інфекцією та захворюваннями органів дихання.

Щороку понад 10% від кількості тих, що відвідують дитячі садки - одночасно із здобуттям дошкільної освіти проходять комплекс лікувально-реабілітаційних заходів.

У 2016/2017 навчальному році в області здобувають освіту 2424 дітей з інвалідністю різних нозологій: вадами слуху, зору, розумового та психофізичного розвитку, ураженнями опорно-рухового апарату, серцево-судинних захворювань та інших, з них 243 дітини - у дошкільних навчальних закладах, 1153 - за денною формою навчання, 499 - за індивідуальною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах області, 30 - на інклюзивному навчанні, 490 - в інтернатних навчальних закладах.

Також функціонують спеціальні класи для навчання дітей із затримкою психічного розвитку в школах № 53, 35, 26, 13, 46, 10 м. Миколаєва, Миколаївській загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів №3 Миколаївської обласної ради, комунальному закладі «Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів - центр загальної і профільної освіти та комплексної реабілітації» Миколаївської обласної ради.

Для організації навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах області 2016/2017 навчального року нарешті введено 26 посад асистентів вчителів (2011 рік – 1 посада), з яких частина - це самі батьки таких дітей. На думку батьків, сьогодні кращі умови для дітей з особливими потребами створені в Академії дитячоі творчості та школі-інтернаті #3.

З метою своєчасного виявлення дітей з особливими освітніми потребами, визначення адекватного напрямку корекційного навчання в області функціонує обласна та п’ять (м. Миколаїв, м. Южноукраїнськ, м. Вознесенськ, м. Первомайськ, Доманівський) районних (міських) психолого-медико-педагогічних консультацій (ПМПК), в яких працюють практичні психологи, дитячий лікар-психіатр, логопед (протягом 2014-2015 років припинили свою діяльність ПМПК Казанківського, Жовтневого, Березнегуватського районів).

На жаль, тільки у трьох школах та обласній ПМПК облаштовано внутрішні туалети для дітей на візках, але і це - скромний мінімум умов.

Отже, за результатами зустрічі з батьками ми дійшли висновків щодо наявних в області ключових проблем:

1. Якості комплексу наданих послуг в середовищі, де перебуває дитина з інклюзивними потребами. До таких зараховують: освітні (дошкільна, середня освіта, позашкільна), реабілітаційні, психологічні, коррекційні.
2. Неодмінних обов'язків суспільства сприймати інклюзію, як засобу покращення добробуту кожного незалежно від стану його здоров'я (як дитини, так і батьків) (про яке покращення можна говорити, коли дитину навчають в одному місці, реабілітують дитину в іншому, займаються спортом чи музикою в третьому?).
3. Необґрунтованих обмежень у вивченні навчальних предметів дітьми з особливими потребами (наявність у дитини діагнозу ДЦП не означає, що вона не може брати участь у заняттях з фізкультури чи ЛФК).
4. Недостатньої кількості центрів реабілітації, діяльність яких частково синхронізована із закладами освіти, де перебувають діти з особливими потребами.
5. Відсутності достатньої кількості ставок педагогів-асистентів та розмірів оплати праці, груп подовженого дня, спеціального харчування, обладнання (пандуси, ліфти, тренажери) та ін.

Пропозиції батьків:

1. Зміни до законопроекту "Про освіту" в частині інклюзивноі освіти, регуляторних актів щодо коригування штатного розпису, збільшення тривалості навчального дня.
2. Створення пілотного проекту щодо створення опорних шкіл в районах міста й області з повним комплексом освітніх, корекційних, реабілітаційних ,виховних, послуг за рахунок виділення фінансування з окремих спеціальних фондів на його реалізацію.
3. Введення принципу в інклюзивному навчанні «Гроші ходять за дитиною».
4. Запровадження посади в ДНЗ та школі "асистент дитини".
5. Зміна розкладу реабілітаційних центрів задля гарантованого надання корекційних послуг.

Переконливо звертаюсь до освітян взяти участь в обговоренні проблем інклюзивноі освіти і шляхах розв'язання.