Чи будуть викриті миколаївські фігуранти аграрних «податкових ям»?

Завдяки ініціативам Міністра внутрішніх справ України Арсен Аваков в рамках кримінальних проваджень 24 травня проведено понад 450 обшуків в 15-ти областях України разом із затриманням ключових керівників підрозділів колишнього Міністерства доходів і зборів, яким інкримінують створення злочинної організації. Вона мала на меті мінімізацію та ухиляння від сплати податків на користь організаторів та членів цієї злочинної організації, як це у ст. 255 (Участь у злочинній організації), у ст. 364 (Зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Слідством з’ясовано, що протягом 2011-2014 рр. завдяки штучно створеним «податковим ямам» виведено в тінь близько 96 млрд. грн. Згадані "ями", як вони визначені в методичних рекомендаціях ДПАУ ще 2008 року, або, як їх ще називали, "фірми-одноденки", "фірми-метелики" це - такий собі суб’єкт господарювання, що значиться в розшифровках податкового кредиту контрагента та формує податкову вигоду вигодонабувачу через транзитерів - вигодотранспортуючих суб’єктів.

Найпопулярніший вид такої ями - створення фіктивного завищеного податкового кредиту для подальшого незаконного відшкодування ПДВ. Ключова ознака - це «нереальність» її діяльності, а також несплата цією "ямою" зобов'язань з ПДВ або відсутність їх декларування. Фахівці вказують, що причинами появи та використання таких суб'єктів - відверта корупція в податкових органах, а ще - глобальна оптимізація податків, величезна потреба в нелегальній готівці для тіньових операцій (зарплати в конвертах, хабар) тощо.

На мою думку, правоохоронці мають вивчити, крім ключових фігур колишнього Міністерства доходів і зборів, досліджену украінськими ЗМІ діяльність колишніх керівників та очільників підрозділів миколаївського управління згаданого відомства. Це стосується і правової оцінки сумнозвісних миколаївських конвертаційних центрів (переведення в готівку), що створювалися, зокрема, завдяки аграрному сектору з наступних завдань: продажу імпортного кредиту по ПДВ з метою мінімізації сплати податку; виведення за кордон в обхід Нацбанку іноземної валюти; отримання відкатів за відшкодування ПДВ, а також від контрольно-перевірочної роботи колишньої податкової міліції.

Нагадаю, що оборудки в сільському господарстві Миколаївщини, як свідчать наявні дані, приносили немалі прибутки через "дуті" імпортні кредити. Разом із тим, вигодонабувачі одержували невраховану готівку для закупівлі сільгосппродукції, продукували "липові" документи про закупівлю цієї ж продукції у сільгоспвиробника для відшкодування ПДВ. Як не дивно, величезних масштабів набула і така форма корупції, як підготовка недостовірних звітів, в яких вказувалася завищена врожайність. А далі - незаконне повернення ПДВ та ін.

Ще кілька сучасних різновидів згаданих зловживань - відкриття підприємств спочатку з нульовими деклараціями, а потім - відповідний супровід вельми "успішних" установ. Крім того, це - т. зв. діяльність підприємств з окупованих територій із накопиченим за попередній період податковим кредитом, перевірити який неможливо з об'єктивних причин.

Словом, цинічне обдирання країни в гігантських масштабах із багатомільярдними збитками, яке, по суті, за вказаний період знищило малий та середній аграрний бізнес, поставило на коліна українське село, збільшило безробіття тощо повинно бути зупиненим і на місцевому рівні. Навіть якщо воно ховалося за депутатськими мандатами, профільними комісіями чи привабливими інвестиційними проектами.

Сподіваюсь, імена миколаївських персонажів, причетних до діяльності "податкових ям", невдовзі стануть відомі кожному.