Зараз не на часі: у Миколаєві до електронного квитка планують повернутися наступного року

Зараз не на часі: у Миколаєві до електронного квитка планують повернутися наступного року

У Миколаєві знову обговорюють впровадження електронного квитка для використання в громадському транспорті.

Історія питання в ефірі телеканалу «МАРТ» нагадав начальник відділу стандартизації та впровадження електронного врядування Миколаєва Дмитро Канарський.

Так, в нашому місті вже двічі проводився конкурс з вибору компанії, що мала б запустити курсування електронного квитка. Але результатів він не мав. В першому випадку за це не проголосував виконком міськради. В другому — пропозиції учасників конкурсу не відповідали умовам.

«Звідкіля ці вимоги взялися? Ми поїхали по різним містам України, які вже впровадили ці системи. Вони були досить різними. Також прислухались до міського голови. Він, крім того, що айтішник, ще й голова міста, а коли це поєднується, виходять такі пропозиції. Наприклад те, що ця система повинна мати можливість пересадки людини з одного виду муніципального транспорту на інший без доплати у межах якогось проміжку часу. Для миколаївців, які їздять з пересадками, це дуже крута функція. Я думаю, що ми все ж таки це зробимо».

При розробці програми цифровізації міста також передбачалось створення такої системи. Але її вартість тоді розраховувалась з урахування інвестиційних пропозицій.

«Чому? Тому що недостатньо щось зробити і продати. Дуже важливо підтримувати роботу. Ми подивились досвід інших міст: в деяких було створено комунальне підприємство з обслуговування такої системи, в деяких віддали на аутсорс. Ми для себе прийняли рішення, що, мабуть, треба аутсорс», - каже Канарський.

Чиновник також розповів процедуру повернення до питання впровадження електронного квитка у післявоєнний період. По-перше, звичайно, треба буде провести ще раз конкурс. А передумовою для цього має бути наявність пропозицій.

«Ще раз повторю: на даний момент міська влада хоче, щоб це була інвестиційна пропозиція. Тому, як будуть претенденти, будемо про це розмовляти. Адже прямо зараз це дійсно не на часі. Так вийшло, що на 2023 рік ми планували розвиток системи «Безпечне місто». Бо наразі безпека — це дуже важливо. Все інше поки може почекати».

Тому, резюмує Дмитро Канарський, до електронного квитка повернуться як мінімум у 2024 році. Але все може змінитися в будь-який момент.

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням