Рекламне пекло в Миколаєві

Перш за все хочу конкретизувати, що вживання слова "Пекло" для характеристики ситуації, що відбувається в миколаївському міському просторі, це ще неабиякий евфемізм. Насправді всю цю картину, що миколаївці щодня бачать на вулицях, на будинках, називають іншим словом. Воно теж розпочинається на "п". І вживається найчастіше з прикметником "повний". 

Знаєте, в книжці Юрія Семеновича Крючкова "Архітектура Миколаєва" є розділ "Парад модерну на Великій Морській". Так от явище, про яке ми сьогодні говоритимемо, називається "парад лайна в місті Миколаєві". А Юрія Семеновича я знав особисто, і коли ми з ним про це говорили, він побивався, що рідне та таке знайоме йому старе місто зникає під метрами рекламних вивісок, під шарами грубої облицювальної штукатурки чи в скляних колбах нових прибудов. І все це збільшується, розквальцьовується з року в рік.

Але завершуємо затягнуту преамбулу. І переходимо ближче до діла.

Зізнаюсь чесно, коли в місті з'явився новий архітектор Ганна Палєха, я в першу чергу очікував якісних змін, чи бодай перших кроків, в регулюванні реклами та рекламних вивісок в міському просторі. Але от я потроху знімаю рожеві окуляри, дивлюсь навколо і розумію, що до того, що відбувається, нікому немає діла. І не буде. А тепер сядьте зручніше, запасіться мисчиною на всяк випадок (раптом вас виверне під час перегляду фоток) почнем наш "парад лайна в Миколаєві". До речі, дозволю собі ще трошки конкретизувати, все що ви побачите далі, лише мала-малюсінька частина того, що насправді відбувається в міському просторі. Але, насправді, ви і самі все це чудово знаєте, а я лише нагадаю.

Перше місце в нашому параді займає безперечно легендарний перетин вулиці Московської та Центрального проспекту. 

Та це ж просто жах епілептика якийсь: яскраво-червоне, синє, зелене, всі кольори веселки зливаються на одному п'ятачку. Тут і цілком здорову людину може схопити приступ від такого видовища. Якийсь бразильський карнавал. Ідеш такий по Московській а на тебе звалюється водночас "бомба", штори, порт'єри, якась гейша з "окінави", олексія, парадіси всілякі, а потім щедро зверху привалює сантехнікою, одягом, манікюром і купою всілякого іншого непотребу. В останній раз коли я це бачив, загальний пейзаж був доповнений зрубаними деревами.

Це просто вінець несмаку, блюзнірства, жлобства, вандалізму, цинізму, святокрадства, огиди, сказати корочше - лайна.

А тепер давайте подивимось через проспект на іншу сторону. А там старий будиночок ще кінця 19 століття. І він повністю обшитий ядучо-червонии пластиком, який потворить фасад. Проте чудово гармонує з тим, що коїться через дорогу. Це 2-ге місце нашого параду. І це страховиння в самісінькому центрі міста.

Далі по Московській суцільне пекло. Я не буду віддавати цим об'єктам якісь місця, адже їх так багато, що позицій на них не напасешся. От наприклад, це не так давно в ще один старовинний будиночок врізали традиційну миколаївську пластикову коробку (це вже міський тренд). В Миколаєві пластикові або скляні коробки люблять тулити. І чомусь завжди до старих будинків, нівелюючи архітектурні норми та прикраси. А до всього цього, робити їх просто мега-яскравими. І, звичайно, головне, щоб яскравіше ніж у сусіда. Мовляв: "Ей, подивіться всі, в мене лайно яскравіше ніж у інших". Ось на наступних світлинах приклади подібних жалюгідних споруд.

я би недовіряв такому дизайнеру

повернемось до нашого параду. 3 місце - район Центрального ринку та будівля Автовокзалу. Окрім любові миколаївців тулити до кожної стіни криві пластикові прибудови, ще одна яскрава риса нашої архітектури та реклами - масштабні вивіски. І знову жлобський підхід - чим більше - тим краще. одноосібну перемогу в цьому антирейтингу безперечно можна віддати рекламі ювелірного заводу "золотий вік", які перекрили абсолютно весь фасад, раніше такої милої та симпатичної будівлі автовокзалу. Тепер відразу і не здогадаєшся, що тут вокзал є.

А ось номінанти, які дуже старалися: руйнували стіни, псували фасади старих будинків, але створили не достатньо масштабні реклами. Не достатньо масштабні, але не менш потворні.

4 місце ділять між собою два об'єкти - магазин "охота", які своєю жлобською рекламою нікого не здивували, але закрили весь фасад старенького будиночку

та заклад названий іменем човна Ясона та його банди аргонавтів - "Арго" (з відомого давньогрецького епосу). Якщо пригледітись, що розташоване в цій недолугій споруді(і це я не про човен Ясона), то стає зрозумілим, чому чоловіки так довго ходили безмежними водами Середиземного моря. Тут в нас стрип-клуб, танці на пілоні і всяке-таке інше. В дорозі їм точно не сумно було.

і завершує наш хіт-парад лайна особливий вид реклами: "реклама для особливо одарованих" або може "для незрячих". Це просто потрійне "комбо".

Якщо ви раптом не побачили перед власним носом рекламний плакат, то точно помітите вивіску більшого розміру, але на всяк випадок, якщо у вас проблеми із зором, краще перестрахуватись. Ця здоровенна вивіска точно приверне вашу увагу, хоч за кілометр від будинку. Але насправді щось слабенько. Он же є вільні місця, чом би і їх не завішати.

Як наприклад це зробили ось ці товариші.

 

Але насправді вони не потрапили в 5-ку, бо в мене немає сил розфасовувати все це по якихось позиціях. В сортах лайна не робзираюсь і тому просто дивіться на всю цю убогість і ридайте. Або не ридайте, а червонійте від люті (як я, наприклад)

 

 З повагою до всього живого, Лютий Єнот