Восьме чудо світу - миколаївські зупинки

Миколаїв славиться не тільки своїми "будками", зовнішньою рекламою, вивісками, маршрутниками, кораблями та персонажами в спортивних "абібасах". Окремо потрібно відзначити особливий колорит та "неповторність" міських зупинкових комплексів. Вони, мабуть, яскраво ілюструють всю хаотичність та неупорядкованість міського простору (про це ми з вами ще поговоримо).

Тут ми спостерігаємо повне розмаїття форм, конструкцій, неймовірних інженерних рішень. Тому миколаївські зупинки такі особливі. Вони не схожі одна на одну. Але сьогодні окрім цього, ми з вами звернемо увагу ще й на те, що реалізується на зупинках, що пропонують миколаївцям щоранку, щодня та щовечора. Адже за десятки років багато миколаївських зупинок вже перетворились в справжні торговельні комплекси. В деяких місцях навіть не розумієш, що це зупинка, а не продмаг, наприклад.

Ми вже звикли до цього хаосу, по-правді кажучи. Та й загалом багато хто вважає це дуже зручним рішенням. Але в українському законодавстві є чіткі норми та правила, як має виглядати зупиночний комплекс, та що на ньому може розташовуватись. А для цього ми заглянемо ось сюди: Наказ державного комітету України по житлово-комунальному господарству  N 160/696. Про затвердження Правил розміщення та обладнання зупинок міського електро- та автомобільного транспорту

Отже перше, що варто відзначити, на зупинках заборонено торгувати продовольчими товарами, лише супутніми товарами, а це квитки, канцелярія тощо.

Ситуація в Миколаєві з зупинковими комплексами не відповідає жодним критеріям. А вийшло так тому, що раніше і місту, і підприємцям були вигідні такі умови. Тоді позиція міської влади була приблизно така: ви собі торгуйте на зупинках чим заманеться, а натомість обладнуєте комплекси всім необхідним: лавчоками, піддашями. І підприємцям добре, і місту не треба над цими питаннями заморочуватись. І ніби до одного архітектурного рішення прийшли. Але яке ніде не виконується. 

Зауважимо, що останнім часом в місті все починає змінюватись. З'явились нові зупинкові комплекси, які мають власний архетип, на території яких не розміщується жодного торговельного об'єкту, які новенькі, сучасні та приємні. Але. Є одне величезне АЛЕ. Зі старими комплексами нічого зробити неможливо доти, доки у підприємців, що там розвернули свою діяльність, є на них право власності. А розривати договір аренди з ними примусово, погодьтесь, не по феншую. Тому власне і маємо те, що маємо - старі, напіврозвалені бляшанки, а деякі більше схожі на стійло для тварин.

А тепер давайте подивимось. Чим же найбільше полюбляють торгувати на миколаївських зупинках, лише заради цікавості. Скористаємось для цього гугл-картами, адже охопити всі миколаївські зупинкові комплекси важко. Цілком природньо, що найчастіше на зупинках мають торгувати товарами першої необхідності, чого потребує людське тіло та душа. Так воно в реальності і відбувається: це сигарети, спиртне, засоби контрацепції і водичка. Іноді можуть і смаколики якісь продавати, щоб після усіх радостей життя погамати "супер-контік" чи солодкі палички, чи морозивом закусити.

О темпора, о морес!! Рукаобличчя!

1) позиція - сигарети-пиво-"водочка під сєльодочку"" - найпопулярніший вид торгівлі на миколаївських зупинках. "Твій друг", "Градуси" та десятки їх друзів захопили міський простір. Окрім цього до цієї компанії частенько долучаються різного роду "генделики", "наливайки" та "бадеги", які ніби й не є частиною зупинки, а так собі, добрі сусіди, які збирають навколо себе різноманітні "елементи", які накачані іншими елементами, але з таблиці Менделєєва (про це ми теж ще колись поговоримо, не треба відволікатись)

цілий пивний бар на зупинці.
шкільна табака

а тут зверніть увагу на цікаве сусідство "Доярки" та алко-маркету. І алко-маркет теж непростий. Він розрахований, як на успішних бізнесменів чи мажорів, яким і "джек деніелз" по кишені, так і на звичайних алкашів, що приходять за "хлібним даром" , а якщо ти ще та "кокєтка" і не знаєш де провести з подругами томний вечір - можеш поласувати тут "мартіні". Я от уявляю, як вони всі в одній черзі стоять і тихо сміюсь. Вже голосно!!  Бо там з-за кутика визирає ще "твій друг" і питає: "Пссс, друг, сигаретку хочеш?"

2) позиція - "шаурма, кебаб, гарячі собачки, гамбургери, бургери, чізбургери і інші види здорового харчування. Теж цілком очікувано. Адже після духовних потреб, людині потрібно задовольними потреби тілесні. А коли голодний, часу на роздуми особливо немає.

вкусняшка!!

А тут ми можемо спостерігати всю силу фантазії та креативу місцевих рекламників. Легендарна миколаївська будка про яку не писав тільки лінивий. "Вкотлєтє". А що там вкотлєтє, гадайте самі. 

3) позиція - торговельно-зупинковий комплекс. Тобто на зупинках розташовуються справжні продуктові магазинчики. Часто-густо "24 години". Дуже зручно, якби не правила, що так робити не можна.  Сюди ж можна включити молочку та м'ясні продукти. Мабуть, це сусідство на миколаївських зупинках найприємніше. Принаймні, якщо це якісна продукція, то доволі зручно для господарочок-господарів. З корабля (з маршрутки) відразу на бал, так би мовити, і відразу можна купити шось до дому.

4)  комп'ютерна продукція, мережа "готівочка", ремонт взуття, інше. Це низка послуг та товарів, які теж реалізуються на миколаївських зупинках, але в меншій кількості і це не найгірший варіант сусідства.

Є ще варіації, коли зупиночний комплекс виступає в ролі рекламного банеру. Виглядає це з боку жахливо. Але так звично для Миколаєва.

об'єднує все вищезазначене одне - це неунормовано законом.

НЕ ВСЕ ТАК ПОГАНО У НАШОМУ ДОМІ

Я все-таки хотів завершити на позитивній ноті. В нас, в Миколаєві, є програма "Європейська зупинка". Нові зупиночні комплекси встановлюються, ми йдемо до світлого майбутнього, як заповідала нам партія. Новими зупинками щоправда невдоволені, критикують їх часто, але погодьтесь, це все таки краще ніж нічого.

 

З повагою до всього живого, Лютий Єнот