Архітектурне миколаївське попурі

Повертаємось до теми архітектури, дорогі читачі. Тут є куди розвернутись і про що написати. Старий Миколаїв вмирає. І з кожним роком це стає очевидніше. Можливо нікого в цьому і винити не потрібно, адже нічого немає вічного під місяцем. Та й врешті і місяць не вічний. Але дивитись на це боляче. Про один з факторів, який знищує міський простір, міську архітектуру, та власне обличчя Миколаєва - недолугі вивіски та засилля реклами я вже згадував в попередніх дописах. Скажу вам по секрету, питанням цим ніби вже зацікавились і принаймні почали його обговорювати (це вже щось) так що сподіваюсь (схрещую пальці, щоб не наврочити) скоро чи не скоро, але вивіски та рекламу в Миколаєві доведуть до ладу. Давайте всі разом побажаємо це нашому місту. Під Різдво всі мрії збуваються. Але окрім вивісок та реклами в історичній частині є ще багато проблем. Власне, вся наша історична частина — це одна велика проблема, одна велика болюча рана. Ви не помічали скільки закинутих, розвалених та аварійних буднків в центрі Миколаєва? А ви пройдіться головними вуличками Адміральською, М.Морська, Лягіна, Шнеєрсона(Карла Лібкнехта), Московською та іншими. Це з десяток розбитих, стареньких, захаращених будівель, які вже відживають своє. І це, зауважте, центр міста. Покажіть ще десь місто, де так ганебно ставляться до своєї історії, до свого іміджу. Я певен, щоправда, що такі є. Але ж ви не хочете такої долі для Миколаєва, чи не так? Милуйтеся, це наш Миколаїв в усій своїй красі.

мій улюблений будинок на межі зникнення

Подивились? Перелік кожна продовжувати далі. Лише одна вулиця Пушкінська чого варта. Там руїна на руїні. Далі гірше. Покинуті та аварійні будиночки — це проблема очільників міста. А от вам приклади проблеми в головах його мешканців. Це тотальна відсутність смаку. Відсутність смаку і егоїзм. Це надміру егоїзму. Його характеризують словом, яке я дуже не люблю, бо вже вживав в минулих дописах - «жлобство». Але інакше я його замінити не можу. Це «жлобство» в усій повноті цього терміну. Дивіться-дивіться. Вам приємно бачити такі жахи?

фото: Євгеній Васюков
фото: Євгеній Васюков
фото: Євгеній Васюков

А як ви думаєте, чому так відбувається? Бо люди - егоїсти. Ну, припустимо, ти крутий, багатий підприємець, відкриваєш в якомусь будиночку свій магазин, офіс, будь-що. І, звісно, робиш ремонт, оновлюєш фасад. Але, добре, це все похвально і респектабельно, а поряд живе, наприклад, бабуся, яка не може собі цього дозволити. То чого би тобі такому успішному і багатому не оновити фасад на всьому будинку? Невже коштів не вистачає? Ні, гроші на все це, я переконаний, є. Тільки от жлобська натура не дозволяє. Але навіть, якщо би не вистачало фінансів, припустимо, хіба не можна було пофарбувати свій фасад в тон всього будинку? Тоді би і помітно не так було. Чому обовʼязково це мають бути якісь зелені, фіолетові, червоні, ще якісь там параноїдальні кольори?? Чому не можна зробити це скромно та елегантно, вишукано? Чому це провінційне тотальне жлобство так і лізе з кожного закутка...Питання риторичне. А що з цього в результаті виходить, ось вам наглядні приклади.

деякі, особливо одаровані, обшивають фасади вагонками

Є інші випадки - коли хочеться виділитись серед інших. Ось живе така людина, живе, а потім враз і думає: «От якби зробити так, щоб моє вікно відрізнялось від інших. А чому б не зафарбувати його в якийсь «ядрьоний» колір». І тоді зʼявляються ось такі варіації

А про засилля скляних чи цегляних прибудов до маленьких, затишних, типово-миколаївських будиночків я вже згадував, і поки повторюватись не буду. Ними тепер і не здивуєш нікого. Хоча, це варто окремої теми. Але не будемо поспішати.

для затравочки (фото: Євгеній Васюков)

Корінь проблеми - відсутність, як такого захисту історичної частини міста. Відсутність правил гри. Але це лише з одного боку. Адже перед тим, як щось змінювати в міському просторі, перед тим, як будувати цивілізоване, зручне місто для городян, в першу чергу, ми маємо змінитись самі. Адже всі проблеми, як казали мудрі люди, всередені нас.

П.С: Наступною нашою темою так само стануть будинки. Будинки закинуті та занехаяні. Спробуємо скласти невеличкий каталог найбільш яскравих, покинутих миколаївських споруд. А з вашою допомогою, я зможу зробити це набагато швидше. Тому, якщо в кого є такі фотографії, то прикріпляйте під цією статтею з детальним описом де знаходиться обʼєкт.

З повагою до всього живого, Лютий Єнот