Миколаїв ненароджений. Найвідоміші миколаївські недобудови

Коли дому Господь не будує, даремно працюють його будівничі при ньому (Псалми 126:1)

Пам'ятаєте, ми колись з вами зверталися до однієї з наболілих для Миколаєва тем ось тут ("Миколаїв, який вмирає"). В цьому дописі, я намагався хоч трошечки показати те місто, яке ми з вами втрачаємо. Ще вловити дух та атмосферу старих, історичних будинків, які зовсім скоро можуть зникнути безслідно, якщо на них не звертати увагу та не почати реставрувувати. Але чим дійсно різниться Миколаїв від інших міст (принаймні в тих, в яких мені доводилось побувати). Це не тільки будинками закинутими, занедбаними. Адже навіть в тій самій Одесі та Києві, таких будівель вистачає. Найперше - це кількістю недобудов.

Враження вони, насправді, справляють не менш гнітюче ніж ті будинки, що розвалюються на очах. Це такі собі ненароджені, абортовані будинки, що могли в принципі бути прекрасним житлом, офісом тощо. Але замість цього райдужного життя - вони зяють на вулиці порожніми очницями-вікнами. Врешті таке животіння теж недовге і під дією природніх умов такі недобудови теж з часом приречені перетворитися на руїни, які вже точно ніхто добудовувати не візьметься, адже просто їх полишити як є, для будь-якого забудовника буде дешевше.

В цій проблемі існує декілька аспектів. Адже це не тільки непривабливий зовнішній вигляд. Це, мабуть, найменша неприємність пов'язана з їх існуванням. Недобудови стають територією підвищенної небезпеки. І саме на миколаївському прикладі це яскраво ілюструється. Варто відзначити, що до цієї теми вже колись звертались миколаївські журналісти. Але щоб показати масштаби такого лиха. А ми сьогодні з вами позглянемо на це з позиції довготривалості, популярності та сумнозвісності миколаївських недобудов.

В першу чергу така велика кількість незавершених будівництв - це лакмусовий папірчик, який яскраво відображає стан економіки та стан загальних процесів та тенденцій в місті-країні. Тому не дивно, що значна кількість недобудов, руїни яких стовбичать на миколаївських вулицях - це далекий але гучний відгомін 90-х років. Років застою та загального занепаду. Можна навіть назвати їх "пам'ятниками 90-х". Але це не завжди так. Найпопулярніші недобудови які ми сьогодні розглянемо почали зводитись не так вже і давно. І причини за якими вони загальмувалися різні.

нумер 1) "Адмірал" миколаївської потопленої флотилії.

Безперечно найвідомішою миколаївською недобудовою і найсимволічнішою є сумнозвісний житловий комплекс "Адмірал". Знаходиться він в самому центрі міста, і він офіційно мав стати найвищою спорудою в Миколаєві. Міг, але вже багато років так і не може це зробити. Такий собі викидень хмарочоса. Симоволізм "Адмірала" полягає в тому, що він яскраво ілюструє в якому стані знаходиться сам Миколаїв, "61 завод" (який знаходиться неподалік), який такий самий розбитий і вмираючий із якого Миколаїв починався, та й загалом символічна назва житлового комплексу: які кораблі - такі і адмірали.

Словом символізм цієї розвалюхи зашкалює. Варто сказати, що частина комплексу таки заселена та функціонує, але от частина, яка мала би бути найвищою, виглядає жалюгідно немов покинутий, сухоребрий та голодний пес. 

І вся ця краса, зауважте, виходить на центральну площу міста. Яка має стати, за задумами, центром розваг миколаївців. Ну що ж, ось вам гідний, символічний пам'ятник Миколаєву".

Остання перевірка державної Архтіектурно-будівничої інспекціїв Миколаївській області виявила, що недобудова взагалі незаконна. (Архитектурная инспекция попросила Сенкевича снести незаконную часть ЖК «Адмирал» в центре Николаева)

«В ході перевірки встановлено, що розміщення зазначеного об'єкта будівництва не відповідає містобудівній документації та знаходиться на земельній ділянці, що не виділялася для будівництва. Крім того, ні Управлінням містобудування та архітектури Миколаївської міської ради, ні Управлінням містобудування та архітектури Миколаївської обласної державної адміністрації містобудівні умови і обмеження забудови зазначеної земельної ділянки та архітектурно-планувальне завдання на об'єкт не реєструвалися і замовнику будівництва не надавалися. Дані порушення містобудівного законодавства є підставою вважати об'єкт самочинним будівництвом »

А от тепер цікаво, що вони будуть робити з "самочинним будівництвом"? Невже зносити? О, на це я би хотів подивитись. Знищення "Адміралу" буде, мабуть, найсимволічнішою та найгучнішою подією за весь час існування міста. Навіть цікавішою за знесення пам'ятника Леніну. Головне тепер не прогавити цей день і запасатися попкорном та окулярами. Окуляри, гадаю, точно знадобляться.

нумер 2: Химери миколаївського туризму

18 поверхова недобудована громадина - ще один грандіозний проект, який вже роками не може досягти свого остаточного вигляду. Це має бути туристичний комплекс. І розташовується він неподалік Варварівського мосту. Теж все дуже символічно. Ось такий туристичний комплекс ніби яскраво втілює весь могутній туристичний попит та привабливість сучасного Миколаєва. Директор компанії "ТБ Південний Буг", яка займається будівництвом цього комплексу Петро Касаткін колись на сторінках місцевих ЗМІ переконував, що вже в 2014 році на цьому місці буде шикарнійший, новітній туристичний центр. А окрім нього, елінги для яхт, фонтани і просто тобі райський божественний сад...Ага! точно....Сад... ну-ну...

А починалось все між іншим дійсно швидко, стаханівськими темпами. Буквально за рік тут пробурили та знищили пагорб, звели бетонну коробку. А потім казка раптово скінчилась і карета перетворилась в диню, плаття в лахміття, а чудовий, розкішний, ультрасучасний, блискучий, яскравий, неперевершений, бездоганний, унікальний туристичний центр з елінгами, фонтанами, яхтами, садом, закордонними гостями, шейхами, князями, благородними лицарями, принцами та усім іншим почетом перетворились в сіре, голоребре, панельне чудовисько. І вже три роки як чекає свого переродження, як обіцяв колись добрий дядечко, шкода що не чарівник, Касаткін. 

нумер 3-4) Трагічні недобудови

В самому центрі міста існують дві недобудови, які мають дуже сумну, трагічну та недобру славу. Це саме той аспект, про який ми вже сьогодні згадували - аспект небезпечності. Одна з них - це скандальна недобудована будівля на 3-ій Слобідській, яка мала би стати поліклінікою, але не склалось. В 2012 році вона стала відома на весь світ лише завдяки одному випадку. На території цієї недобудови знайшли тіло Оксани Макар, яка стала, жертвою насилля. Але і після цього гучного випадку територія ця не сходила з центру уваги місцевих ЗМІ. В 2015 році в підвалах знайшли тіло чоловіка, а ще через рік з даху будівлі зірвався та розбився на смерть 6-класник. І, можливо, це ще не всі трагічні випадки, які ставались в цьому місці. Про деякі і журналістам може невідомо...

 

 

 

 

 

 

 

Друга така недобудова, яка яскраво доводить, що незакінчені будівництва - зона небезпеки - це незавершена 9-ка в мікрорайоні Північному. Вона відома нещасними випадками, що  стаються з підлітками, яких манить сюди мовби магнітом. Лише за один місяць 2015 року тут зірвалося та загинуло два підлітки. А окрім цього відомі випадки, коли люди травмувалися. Тут часто збираються екстремали, джампери та паркурщики. І для деяких бажання полоскотати нерви нічим добрим не закінчується.  І добре, якщо справа обходиться лише переломами.

Жодної адекватної загорожі, ні охорони...Так і стоять ці бетонні обрубки в центрі міста і хто зна скільки ще здоров'я вони заберуть у містян.

нумер 5) примарний комплекс

Це цілий недобудований комплекс на в'їзді у Миколаїв зі сторони залізничного вокзалу.  Знаходиться на самому проспекті між Театральною та Південною. Чесно кажучи призначення цих будинків я не знаю, але можна припустити, що скоріше за все ці 5 споруд мали би виконувати торгівельно-розважальну функцію. Але щось не вийшло і тепер над хаотичною, недолугою цегляною купою вже багато років іржавіє безмовний кран. А недобудовані 3-ки безнадійно сверлять порожнім поглядом проспект. А тепер задумайтесь, яке враження виникне у гостей нашого міста, адже вони ще нормально не відійдуть від побаченого на вокзалі, аж тут Миколаїв їх гостинно зустріне цілою чергою недобудов.

Всі інші недобудови вже так звичні для нашого ока, що я їх не включав в рейтинг. Таких, якщо прогулятись різними миколаївськими районами, можна налічити безліч.

Це місто мало того, що вмирає. В цьому місті нічого нове не народжується....

недобудова поблизу НУК перетворилася в смітник
"вічне" будівництво на 6-й Слобідській
"Живописна" недобудова на Громадянській

 

 

 

 

 

 

 

Але я не буду писати, як в "Божественній комедії" Данте: ( Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate) : "Залиш надію кожен сюди прибулий..."

Надія, що місто оживе, чи як хочете, народиться наново, чи переродиться... все ж таки є. В історії Миколаєва відомі приклади коли багаторічні руїни в центрі міста, мов за велінням чарівної палички, перетворились в багатолюдну, поліфункціональну споруду - центр бізнес-життя та відпочинку миколаївців. Яскравий приклад - сучасний "Сіті-центр". Хіба могли ми сподіватись, що ця, колись неоковирна цегляна химера, що лякала своїми розваленими обрисами городян, вмить воскресне і стане прекрасним судном. Ну, щодо "прекрасного судна", можна звичайно подискутувати, але всеж таки.. це краще ніж руїни.

Тож може і доля інших миколаївських недобудов з часом якось вирішиться. Може місто вдихне  свіже повітря на повні груди і буде жити. І можливо, колись, ми, згадуючи яким був Миколаїв, і порівнюючи з тим, яким він став, його не впізнаємо... Поживемо - побачимо.

З повагою до всього живого, Лютий Єнот